8. des
DYRT: UDI syntes prisen Sør-Varanger kommune og flyktningesjef Solbjørg Mikkola (bildet) tok for Fjellhallen var alt for høy i forhold til hva andre kommuner tok for sine mottakssentre.
 
- Kommunen utnyttet situasjonen grovt
Utlendingsdirektoratet mener Sør-Varanger kommune grovt utnyttet den vanskelige situasjonen direktoratet var stilt overfor. Kommunen finner uttalelsen urimelig og ber UDI beklage uttalelsen.

Publisert: 03.feb.2016 15:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Det var i et brev fra UDI og advokatfirmaet Schiødt 11. desember i fjor at uttalelsen som har skapt reaksjoner på rådhuset kommer. I brevet bekreftes det at avtalen om bruk av Fjellhallen opphører 31. desember 2015, noe som innebærer at alle rettigheter og plikter som følger av avtalen, opphører.

Presset situasjon

UDI påpeker i brevet at avtalen ble inngåttt i en svært presset situasjon og at kostnadene for UDI har vist seg å være vesentlig høyere enn ved tilsvarende transittmottak. Kontraktskoordinator Kjartan Nilsen i advokatfirmaet Schiødt skriver her at kommunen grovt har utnyttet denne situasjonen.

– Andre kommuner har i langt større grad vist samarbeidsvilje og ikke på samme måte utnyttet den pressede situasjonen, skriver Nilsen.

UDI skriver at de ikke har mottatt alt av avtalt dokumentasjon fra kommunen for leieperioden av Fjellhallen for perioden 24. september og ut fjoråret.

Reagerer

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) informerte formannskapet om brevet fra UDI på onsdagens møte. Han sa her at han reagerer kraftig på brevet fra UDI. I brevet som er underskrevet ordføreren og rådmann Nina Bordi Øvergaard, heter det at partene har hatt en bindende avtale, framforhandlet i fellesskap og i god tro.

– Vi finner det urimelig at UDI skal hevde at kommunen har "grovt utnyttet situasjonen" ved å inngå en slik avtale og så ikke etterkomme UDIs ønske om drastisk reduksjon av det økonomiske vederlaget kort tid etter avtaleinngåelsen. Vi reagerer svært negativct på den måten UDI prøver å vinkle en sak hvor kommunen har stått frem og tatt sin del av det som oppfattes å være et nasjonalt ansvar, skriver ordfører Rafaelsen og rådmann Bordi Øvergaard i svarbrevet til UDI.

Uprofesjonelt

Rafaelsen og Bordi Øvergaard mener at UDI opptrer uprofesjonelt ved å klage på Sør-Varanger kommune.

– Alle har vi vært i en vanskelig og presset situasjon. Det er UDI som er den profesjonelle part i dette avtaleforholdet. For kommunen er det en engangssituasjon, mens UDI har omfattende erfaring med opprettelse av mottak. Det kan ikke holdes mot oss at vi fremforhandlet en avtale, etter beste evne, som begge parter aksepterte og var fornøyd med ved inngåelsen. Det framstår som uprofesjonelt når UDI i etterkant, etter at kommunen over tid har levert de avtalte tjenester, kommer på andre tanker og søker å reforhandle en to måneder gammel avtale med grunnlag i en feilaktig lovhenvisning, skriver kommuneledelsen.

De skriver også at kommunen er stolte over måten flyktningekrisen er håndtert på.

– Vi har fått skryt og rosende omtale fra både statsminister, justisminister og øvrige nasjonale myndigheter på hvordan kommunen har tatt det store samfunnsansvaret. Vi har hatt et meget godt samarbeid med de øvrige aktørene under hele krisen, også UDI.

Ifølge enhetsleder Christian Wisløff i ankomstsenterenheten i UDI så syntes direktoratet at prisen for leie og drift av Fjellhallen var for dyr.

- Avtalen er nå avviklet. Nå er vi opptatt av et godt samarbeid med kommunen framover. Dersom det oppleves at UDI ikke har opptrådt profesjonelt i arbeidet med dette, så beklager vi dette overfor kommunen, sier Wisløff.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no