6. des
FRA TØRR TIL LUT: Bak denne døra foregår prosessen der tørrfisken forvandles til lutefisk på butikken hos Brynjar Aleksandersen. Råvarene ble hentet opp fra Varangerfjorden rundt påsketider. (Foto: Martin Gramnæs).
 
- Kor det blir av lutefisken?
Det spørsmålet har Brynjar Alexandersen og de andre ansatte på Joker i Kirkenes fått flere ganger den siste tiden. Nå er det straks klart. Av Martin Gramnæs

Publisert: 10.nov.2016 23:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

- Jeg var litt sent ute i år, og vi har fått mange spørsmål om når lutefisken kommer, forteller Alexandersen, når avisa stikker innom onsdag formiddag. Alle lutefiskhungrige sør-varangerværinger kan imidlertid glede seg, for nå er det like om hjørnet.

Må vannes

Årets første parti ligger nå til vanning, opplyser Alexandersen.

- Det er viktig med riktig mengde lut og vanning, påpeker han, men er klinkende klar på at detaljer rundt produksjonsmetoden er strengt hemmelig.

- Den er på samme nivå som store statshemmeligheter, flirer han. Det er også fast tradisjon at det er butikkens ansatte som først får smake på årets lutefisk. Han regner imidlertid med at den blir å få kjøpt i butikken allerede på fredag eller lørdag, sier Alexandersen.

Tok over produksjonen

Joker, eller Matsenteret som det heter på folkemunne, har produsert egen lutefisk helt siden butikken åpnet i 1971. Altså har de holdt på i 45 år. Brynjar tok over produksjonen etter faren for noen år siden.

- Neida. Det var naturlig for meg. Jeg har jo vært med på det helt siden jeg var guttunge. Dessuten har jeg jo fattern her som kan hjelpe, sier han. Også ansatte med lang fartstid har god kjennskap til prosessen rundt lutefisken.

Lokal fisk

Aleksandersen anslår at han produserer om lag 1 500 kilo lutefisk per sesong. Fisken som brukes, ble hentet opp fra Varangerfjorden rundt påsketider. Han er tilhenger av lokal mat og har mange lokale varer i hyllene.

- Nå blir det vel en storm inn til butikken når lutefisken er klar, sier han avslutningsvis, og legger til at han nok må starte opp produksjonen noe tidligere neste år.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no