20. okt
FORSVARER: Stein Rønning.
 
- Krav på strafferabatt etter innrømmelse
Forsvarer Stein Rønning mente aktor bagatelliserte det hans klient hadde tilstått.

Publisert: 14.jun.2017 17:02
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

Teknisk sett ba forsvarer Stein Rønning om at hans klient skulle frifinnes eller ansees på mildeste måte, i tingretten onsdag. Men han forsøkte ikke å få sin klient frikjent for drapene på Pimsiri og Petchngam Songngam, da han kom med sin prosedyre i dobbeldrapssaken.

Rønning var likevel ikke med på at det ikke var noen formildende omstendigheter rundt drapet, slik aktor hadde hevdet like før.

- Selv om den tiltalte ikke har erkjent straffeskyld, føler jeg meg forpliktet til å følge den tiltaltes tidligere erkjennelse, sa Rønning.

Erkjennelsen det er snakk om er den som den tiltalte 59-åringen kom med på høsten i 2016.

- Bevisene bekrefter det som tiltalte har sagt hele tiden: "Det var ingen andre der. Derfor er det jeg som har gjort det."

- Neglisjert

Forsvareren mente aktor hadde bagatellisert eller neglisjert den tiltalte mannens forklaring, før og i løpet av rettssaken.

59-åringen hadde selv forklart at han gikk ned i boden, hentet og ladet hagla som ble brukt i dobbeldrapet, og hadde fortalt at han tok hagla med seg inn på soverommet, der han startet en krangel med Pimsiri med Petchngam til stede. Det han hevdet å ikke huske, var selve drapet som fulgte umiddelbart etter.

- Den tiltalte har gitt opplysninger i saken som har vært helt avgjørende for at retten skal kunne se bakgrunnen for drapene, sa Rønning til tingretten.

- Ikke planlagt

Aktor Torstein Lindquister hadde hevdet for retten at drapet var planlagt fra da den tiltalte hentet hagla, og hadde lagt vekt på at mannen både ladet og spente hagla før den kunne brukes til å skyte med.

Rønning svarte på det med at det er mulig for en erfaren jeger å lade hagla automatisk. Han viste i tillegg til en av politiets vitner angående våpenet i denne saken. Politivitnet hadde nevnt i retten at hagla det gjelder kan skytes umiddelbart når den lades, om sikringen ikke er på.

- Han hadde ikke forsett før han gikk inn på soverommet. Noe har skjedd inne på soverommet. Jeg vil ikke spekulere i hva som skjedde. Men det var ikke forsett før han gikk inn på soverommet, sa forsvareren.

- Hele skalaen

Rønning viste i tillegg til flere rettsdiskusjoner, og rettssaker med brutale drap som hadde ført til straffer lavere enn 21 år.

- Med dette har aktor fraveket prinsippet om at hele skalaen skal brukes, og antyder at det ikke finnes noe mer alvorlig drap enn det som har skjedd her, sa forsvareren.

Både aktor og forsvarer la også vekt på forholdet mellom Pimsiri og den tiltalte ektemannen, når det gjaldt graden av motiv og planlegging. Aktor beskrev forholdet som verre enn det forsvareren gjorde.

Aktor Lindquister mente fremdeles at 21 år var riktig etter å ha hørt disse argumentene. Han viste til flere liknende saker der det hadde blitt dømt 21 år. Det inkluderte en sak som liknet på denne, men med kniv i stedet for hagle.

Domsavsigelse i saken vil skje torsdag 22. juni klokken 12.

Les også: Aktor ba om 21 års ubetinget fengsel.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no