9. des
PASVIK: ? Det er krise for beredskapen at brannalarmer ikke virker, og det er ikke bra for folk at trygghetsalarmer heller ikke virker, sier pasvikdøl Kurt Wikan.
 
– Krise for beredskapen
– Trygghetsalarmer og brannvarsling på skolene virker ikke uten fasttelefon, sier Kurt Wikan. I tillegg har pasvikdøler vært uten nett og mobil siden fredag.

Publisert: 27.apr.2015 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Siden fredag har store deler av Pasvik vært uten fasttelefon. Folk med abonnement hos Netcom har vært uten mobil, og man har ikke fått internett gjennom Ice.

– Ice er den eneste måten å få internett på i Pasvik. Nå som alt mulig skal gjøres på nett, fra å betale regninger til å levere søknader, så kan det være irriterende å miste internett. Dessuten er det mange bønder som rapporterer på nett. Men det som er verre er at brannalarmer og trygghetsalarmer ikke virker, sier Wikan.

– Skikkelig krise

Han forteller at brannalarmene på skolene er koblet opp mot fasttelefonlinjene. Det samme er trygghetsalarmene.

– Derfor er det skikkelig krise at fasttelefon ikke virker, vi har jo ingen beredskap dersom noe skulle skje. Jeg har hørt at hjemmetjenesten har kjørt ekstra rundt til folk med trygghetsalarm for å se til at de har det bra, men sånn kan vi jo ikke ha det i lengda, sier Wikan.

– Vi har ikke noen alternativ varsling, så hvis det skulle begynne å brenne, må vi bli varslet på annen måte. Da må folk ringe og si fra, sier varabrannsjef Henrik Haldorsen hos brannvesenet.

Feilsøking

Pressekontakt Per Arild Meling i Telenor sier at de trodde de hadde funnet feilen, men da fant de en annen feil.
– Vi får signal fra mobilsenderen på Kirkegårdshaugen, der er det både 2, 3 og 4G-signaler. Så har vi prøvd å skifte noen deler i sentralen, men det hjalp ikke, så nå driver vi med feilsøking, sier Meling.

Han forteller at det er 110 kunder som er berørt, og at sentralene på Strand, Svanvik, Skogfoss og Vaggetem er ute. Han sier han ikke kan si om problemene til Ice og Netcom henger sammen med feilen til Telenor.

– Vi jobber med å finne feilen, og da vil det jo vise seg om feilene fra de andre leverandørene har noe med Telenor å gjøre, sier han.

På tirsdag

– I forbindelse med planlagt arbeid som vår underleverandør skulle gjøre med transmisjonen fredag kveld oppstod det en feil. Den ble ikke rettet, og det jeg har fått vite er at dette skal bli rettet i løpet av mandag, sier administrerende direktør i Ice, Eivind Helgaker.
Kommunikasjonsrådgiver Ellen Scheen i Netcom bekrefter det Helgaker sier.
– Det var en planlagt jobb Telenor skulle gjøre. Det gledelige er jo at rettetiden er satt til mandag ettermiddag klokka 15. Så da får vi bare håpe at alt er i orden, sier hun, og beklager til de kundene som har blitt berørt.

Defekt

Siste: Per Arild Meling i Telenor sier at delen som skulle byttes ut mandag viste seg å være defekt, og at ny er bestilt.
– Dessverre må den komme med fly sørfra, så dermed blir ikke feilen rettet før på tirsdag, sier han.

– Handler om trygghet

– Brukere med trygghetsalarm skal føle seg trygge. Derfor blir det masse ekstraarbeid når alarmene ikke virker, sier Roy Hagfors.
Han er avdelingsleder for ambulerende vaktmestertjenester i Sør-Varanger kommune.

– Når sånt skjer må vi ta inn ekstra folk og føre ekstra tilsyn med brukerne av trygghetsalarmer. Vi må snakke med pårørende og opprette nabovakter. Brukerne skal jo føle seg trygg når de har alarmen, så det er skikkelig krise når de ikke virker, sier Hagfors.

– Jeg vet ikke hva som har skjedd, men jeg mener sånt ikke skal kunne skje i dag. Vi hadde kontakt med Telenor på fredag, og da sa de at det skulle ordnes i løpet av ettermiddagen, men det skjedde ikke. I dag (mandag, red. anm.) sa de at noen fra Vadsø skulle komme og ordne det, så vi håper jo at det skjer, sier Hagfors.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no