22. okt
SAMETINGSPOLITIKER: Christina Henriksen mener det fortsatt er en lang vei å gå, og at kvinner må vite at de kan bli det de vil. (Foto: Sametinget)
 
- Kvinnedagen er fortsatt viktig
Kjersti Øvergaard Dahlberg ble i fjor den første kvinnelige lederen i Bjørnevatn Idrettslag på 100 år. Hun er én av dem som mener kvinnedagen fortsatt er viktig.

Publisert: 08.mar.2017 23:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Side 2 og 3

Tre om 8. mars:

Kvinnedagen, 8.mars, er fortsatt en kampdag. Verden over er det en dag for å hedre og feire kvinner. Og selv om likestillingen mellom kvinner og menn i Norge har kommet langt, mener mange at det fortatt er en lang vei å gå.

- Det er en viktig dag

Da Bjørnevatn IL valgte ny leder i fjor falt valget på Kjersti Øvergaard Dahlberg. For første gang i BILs nå hundreårige historie ble en kvinne valgt til øverste leder i idrettslaget. Selv om det er vanlig at kvinner kan ta på seg slike verv i Norge, så er ikke det situasjonen for kvinner rundt om i verden. Det er Kjersti klar over. For selv om hun ikke selv står på barrikadene, mener hun likevel at kvinnedagen fortsatt er viktig for kvinner i hele verden.

- Det er viktig å huske på hva kvinner i tidligere generasjoner har fått til. Kampen om likestilling må bare fortsette. Ser man på sin egen situasjon, så er det kanskje ikke like tydelig. Men rundt om i verden ser man at vi fortsatt må stå på for at alle skal ha de samme rettighetene, sier hun om hvorfor kvinnedagen fortsatt er viktig i 2017 og for henne selv.

Må stå på

Selv om hun ikke roper høyest om likestilling, er det likevel saker hun er opptatt av.

- Jeg har ingen spesielle saker jeg brenner mye for, men jeg er opptatt av at kvinner skal ha muligheter og rettigheter som sikrer dem, sier hun og viser blant annet til at fødselspermisjon er en slik type sikkerhet.

Samtidig er hun spesielt opptatt av sykepleieres jobbmuligheter. Hun viser til midlertidige stillinger, hvor man lyser ut stillinger med en liten prosentsats. Det mener hun er frekt, og noe som bør gjøres noe med. Og hun har en viktig melding til alle kvinner:

- Stå på! Vi kvinner må ta ansvar. Vi må tørre å stikke oss frem. Det er ingen menn som gjør den jobben for oss, den må vi gjøre selv, sier Kjersti Øvergaard Dahlberg og gratulerer alle med dagen.

Skal kjenne trygghet

Sametingspolitiker Christina Henriksen på sin side er klar i sin tale om hvorfor kvinnedagen fortsatt er viktig i 2017.

- Kvinnedagen minner meg på kvinnene som har kjempet før oss og for oss, og at vi fortsatt har en lang vei å gå, skriver hun i en SMS.

- Dagen har betydning fordi kvinner opplever vold, både generell vold og vold i relasjoner, samt at kvinner fortsatt seksualiseres. Kvinner har fortsatt ikke lik lønn for likt arbeid og det finnes fortsatt dem som mener at kvinner ikke fortjener likestilling, fortsetter hun.

Henriksen er spesielt opptatt av at jenter og kvinner skal kjenne seg trygge på seg selv, være trygge i en hver situasjon og i et hvert miljø.

- Kvinner og jenter skal ikke seksualiseres, og jenter, kvinner, gutter og menn skal respektere hverandre. Samtidig må jenter vite at de kan bli hva de vil og at deres innsats er like mye verdt som andres, sier Henriksen.

Tradisjon

En annen kvinne vi har snakket med om kvinnedagen 8. mars er kunstnerisk leder i Pikene på Broen, Luba Kuzovnikova. Hun mener dagen er viktig, men at kvinners rolle er viktig uansett dato og tid på året.

- Det er en dag hvor vi husker historien om da kvinner fikk stemmerett, men også en dag som etterhvert har blitt en dag hvor vi feirer kvinner i generell betydning. Det er en påminnelse om at ulike land har hatt forskjellig utvikling, og om når likestilling har blitt anerkjent på ulike plan, sier hun.

Selv har hun ikke noe spesielt forhold til dagen, og er ikke typen som holder faner eller går i tog.

- For min del er det en tradisjon, og jeg står ikke på barrikaden. Jeg mener det er like viktig å se på hvilken rolle kvinner har til vanlig, ikke bare denne dagen, men resten av året også, sier Kuzovnikova.

Valgfrihet

Men til tider mener hun, fra et russisk perspektiv, at likestillingen i Norge virker til å ha gått for langt på enkelte områder. Hun er likevel tydelig på at det er fint med et samfunn hvor mennesker uavhenig av kjønn har frihet til å velge.

- Jeg synes noen rollefordelinger fint kunne vært mer kjønnsdefinert, men det er likevel viktig å ikke generalisere, sier hun tydelig før hun fortsetter:

- Det som kanskje er viktigst med likestilling er at alle kan velge for seg selv. Så får det være opp til hver enkelt å velge selv, sier Luba Kuzovnikova.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no