7. des
DUGNAD: Svanhild Olsen-Lid mener det kan være en god ide å la lag og foreninger stelle graver for pårørendes regning.
 
- La foreninger stelle ustelte graver
Bergenseren Svanhild Olsen-Lid synes ustelte graver er et trist syn, og har forslag til hvordan disse kan komme til verdighet igjen. For eksempel i Sør-Varanger.

Publisert: 30.mai.2013 16:53
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

Olsen-Lid har ved ulike anledninger vært på flere kirkegårder rundt i landet, og har registrert at mange graver står uten stell.
- Mange med meg synes det er trist at graver ikke blir stelt, og det er ikke noe hyggelig syn. Her er det også snakk om verdighet for den avdøde.
Det er imidlertid mange grunner til at mange graver ikke stelles og beplantes, og Olsen-Lid ønsker ikke å kritisere noen.
- Det finnes allikevel muligheter for gravstell om det ikke lenger er pårørende i nærheten til å stelle grava, mener hun.

Betale

I Bergen finnes ei ordning gjennom kirkelig fellesråd, der pårørende betaler en årlig sum for stell av grava.
- Denne summen dekker stell vår og høst, og har bidratt til at færre graver står ustelt i Bergen, sier Olsen-Lid.
Avhengig av hvor mye som betales kan det være aktuelt med utvidet stell av de aktuelle gravene.
Nå tar hun til orde for ei liknende ordning i Sør-Varanger.
- Jeg var nylig i Neiden i en begravelse, og i likhet med andre kirkegårder står en god del graver ustelte og naturen har overtatt og sørget for at lyngen står tett, forteller hun.
Hun var også i samtale med eldre folk som tok ansvar for å stelle et stort antall graver hvert år.
- Det finnes mange slike, gjerne kvinner, som gjør en fantastisk jobb på gravene og steller dem med blomster. Heller ikke disse lever evig, og mange av de som ligger begravet på våre kirkegårder har ingen til å ta seg av stellet på grava og sørge for at det ser fint ut.

Lag

Etter begravelsen i Neiden kom hun i prat med et medlem av bygdas kor, og hun mente at dette kunne være en fin jobb både for kor, idrettslag og andre lag og foreninger.
- Dette kan, i tillegg til at det ordnes på mange ustelte graver, også være en fin inntektskilde for ulike lag og foreninger. Å få penger inn i kassa for å gjøre meningsfylt arbeid vil jo være bra for alle, mener Olsen-Lid.
Hun tar også til orde for at det må være mulig at dette kan gå gjennom det offentlige.

Boet

Olsen Lid tror det i mange tilfeller kan være lurt å sette av penger til gravstell når boet etter avdøde gjøres opp.
- Dette er gjerne blant de ting man ikke ofrer oppmerksomhet på etter at folk er blitt borte. Mye forandres imidlertid etterhvert og det kan gjerne ende med at det i mange tilfeller etter noen år ikke er noen som kan ta gravstellet, hevder hun. I disse tilfellene vil en ordning der andre tar seg av grava være gunstig og verdig for pårørende og minnet over den avdøde,mener hun.
I praksis ser hun for seg at en større dugnad på kirkegårder og graver foretas andre helga i juni.

Bra

Leder i Kirkenes idrettsforening, den største foreninga i kommunen, Turid Gudim Aune, synes forslaget er interessant.
- Hun har veldig rett i at det er mange graver, spesielt i Kirkenes, som ligger ustelte. Dette er er ikke noe hyggelig syn, og om dette kan føre til at det blir fint på flere graver, hilser jeg det velkommen, sier hun.
- Om KIF eventuelt skulle engasjere seg i dette for å tjene penger til foreninga, må det skje i samarbeid med menighetsrådet eller kirkevergen, sier Gudim Aune.
Kirkeverge Wenche Dervola er også klar over problemet med ustelte graver.
- Dette har vært tema for oss noen år uten at vi har fått ei ordning på det. Vi har dessverre ikke ressurser selv til å administrere og utføre arbeidet med beplantning. Ei stund var Fretex inne i bildet, men etter at ildsjelen som ivret for denne saken flyttet, ble det ikke noe mer, sier Dervola.

Åpen

Dervola er imidlertid positiv til at det igangsettes tiltak for at flere ustelte graver skal få stell.
- Gravene er i privat eie, og hvis dette ikke medfører ekstra administrasjon for oss, hilser jeg forslaget velkommen.
Kirkevergen vil imidlertid bistå pårørende med å finne ut hvor aktuelle graver ligger, slik at de som eventuelt skal ordne på gravene finner fram.
Vi var med kirkevergen på hovedkirkegården i Kirkenes ved Væggerkrysset og fant gamle graver som lå veltet, andre så gamle som fra tjuetallet som ikke så ut til å ha fått stell på flere tiår.
- Når man se hvordan det går når graver ikke blir stelt, skulle vi selvsagt gjort noe med det. Derfor er dette et positivt forslag, sier Dervola.

Enig

Elin Derås holdt onsdag på med å pynte på et par graver for ei venninne, som bor sørpå.
- Jeg gjør gjerne dette fordi det er så usigelig trist å se graver der forfallet har fått råde og gress og ugress har fått vokse fritt, sier hun.
Også hun er åpen for forslaget om at lag og foreninger kan gjøre jobben på dugnad.
- Det er definitivt verdt forsøket, for slik det ser ut mange plasser her på kirkegården er det direkte uverdig og trist, mener Derås.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no