8. des
MARISKO: På russisk side i Pasvik kom første registrering av marisko i 2009, opplyser Aarnes i artikkelen.
 
– La orkidéene stå
Sør-Varangers flora krydres av ikke mindre enn åtte ulike orkidéarter. Én av dem er fredet.

Publisert: 21.jul.2014 13:28
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

– Det er nok ikke så mange som vet at det vokser orkidéer her, og det er egentlig ganske mange av dem, forteller Espen Tangen Aarnes, tidligere seksjonsleder ved Bioforsk Svanhovd.

Han skrev i 2010 en artikkel på Bioforsk hjemmesider, om orkidéer langs den norsk-russiske grensen.

Det finnes åtte kjente orkidéarter i Sør-Varanger. Den vanligste av dem er flekkmarihånd, som egentlig er et kompleks av mange underarter – også her hos oss. På russisk side i Pasvik vokser det ti forskjellige orkidéarter, forteller han i artikkelen.

– En skulle kanskje tro at alt var kartlagt her i Norge, men i Pasvik oppdaget tilreisende botanikere en ny orkidéart for tre år siden, sier Aarnes.

Varierende utseende

En del av orkidéene er det ikke så lett å få øye på. Noen er små, mens andre ikke har så store blomster. Men noen er lette å oppdage, når du først kommer over dem, forteller Aarnes.

De to artene som bare er funnet på russisk side, er smalmarihånd og fjellhvitkurle. Grunnen til at smalmarihånden ikke er funnet på norsk side, kan skyldes at arten har begrenset forekomst og ennå ikke har blitt oppdaget. Leveområdene til mange av orkidéartene er ofte begrenset til små arealer. Fjellhvitkurlen trives best over skogsgrensa, og har få gunstige habitat i den skogkledde Pasvikdalen, opplyser artikkelen.

Rødlistet og fredet

«Plukk ikke orkidéene, la dem stå!», oppfordrer Aarnes.

– Et par av artene er rødlistet, og dermed truede. En av artene; marisko, er fredet. Bare av den grunn, skal en ikke plukke. Ellers er det slik at orkidéer trenger samspill med en bestemt type sopp i jorda, for at frøet skal spire, sier han.

Dermed kan det uansett være vanskelig å få orkidéene til å spire, om de tas med hjem.

– Dette er litt spesielt for nettopp orkidéen, forteller Aarnes.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no