22. nov
 
– La Utsikten bestå!
Det varsles kamp frem mot behandlingen av kommunebudsjettet.

Publisert: 15.nov.2013 13:12
Oppdatert: 23.okt.2017 11:27

Fredag formiddag gikk et lite demonstrasjonstog med en stille protest fra torget til rådhuset, og en større demonstrasjon er under planlegging. Frykten er at et stramt kommunebudsjett skal ramme de få tilbudene de svakeste gruppene har.

Hvordan er det å leve med en evig usikkerhet rundt et tilbud som betyr utrolig mye for både brukere og pårørende? Det vil aksjonistene til bevaring av Utsikten gjerne få frem.
Derfor inviterte de Sør-Varanger Avis til Utsikten dagsenter, et kommunalt tilbud for hjemmeboende eldre. Dagsenteret står i år igjen på listen over tilbud rådmannen peker på at det kan kuttes i når kommunestyret skal behandle budsjettet for 2014.
– Jeg melder meg ut dersom dagsenteret legges ned. Det varskoet vil jeg gi. Fra dag 1. Skriv det i avisa, instruerer Tordis Nilsen.
Tordis Nilsen har vært bruker av Utsikten dagsenter i tre år. Nå er hun der hver ukedag, og hun får ikke rost tilbudet og de ansatte nok.
Tordis nikker mot datteren, Randi Sandnes, som sitter ved siden av henne.
– Det er jo ikke bare for min del det er bra å være her, men for hennes del også - at hun vet jeg er her. Og så trives jeg så godt. Jeg har vært med i partiet (det vil si Arbeiderpartiet red. anm,) i hele mitt liv, men dersom de blir med på det her, da føler jeg meg så svikta og skuffa at jeg melder meg ut. For å legge ned er dårlig eldreomsorg, og ikke det jeg trodde vi jobbet for.

Verdifullt

For en utenforstående ser kanskje ikke tilbudet ut som så veldig stort, for eksempel med aktivitetsrommet som er i et gammelt kjellerlokale uten vinduer. Det er så en tenker at her burde det sprøytes inn penger, ikke foreslå å ta dem bort.
Men for Tordis og resten av brukerne er tilbudet veldig stort og verdifullt, og for de pårørende er det fint å vite at sin kjære mor eller far har et godt og trygt tilbud.
– Vi reiser mye, forteller Tordis.
– Til Jarfjord og til Neiden, og vi har vært i Finland flere ganger.
Programmet for november viser da også rikholdige hverdager. Her er sang og musikk, det lages smykker, her er sittedans, bingo, baking og pynting av glass.
Hva hadde du gjort om du ikke var her?
– Jeg hadde vært hjemme, og jeg hadde nok blitt sittende mye alene. Jeg hadde ikke gått ut alene, og det passer jo ikke for alle å komme på dagtid.
Hadde det blitt ensomt?
– Ja, det må du regne med, sier Bergljot Aarnes. Hun er også bruker av dagsenteret.

Tilleggsbelastning

– Det hadde blitt en voldsom tilleggsbelastning, sier Randi Sandnes.
– Jeg synes ikke det passer inn i velferdssamfunnet å komme med slike forslag.
– Det passer ikke inn på noen måte, innskyter Bergljot Aarnes.
– Og selvsagt er det de svakeste det foreslås å ramme, sier Bente Aagot Mortensen.
Inger Smuk legger til at det ikke er lett å bygge opp et lignende tilbud igjen dersom det først blir lagt ned.
– Da har jo de ansatte, som gjøre en fantastisk jobb her, fått seg annet å gjøre. Dessuten. Hvem vil bli sykepleiere når det stadig er nedprioritering og forslag om kutt?
Kirsti Aarnes påpeker at det er bygd opp et fagteam rundt dagsenteret, og det spres for alle vinder om senteret legges ned.
Mortensen forklarer at planen var at dagsentrene skulle bli en lovpålagt tjeneste fra 2015.
– Men samfunnet går visst en annen vei.
De pårørende påpeker at kuttforslaget er ekstra hardt fordi det har skjedd så mye positivt rundt demenssaken i det siste. Kommunen har pårørendeskolen, og på landsbasis har det vært innsamling til demenssaken. Mange har stått frem med historiene sine, og det har blitt mye mer åpenhet i stedet for hysj-hysj.
Et annet viktig poeng de pårørende trekker frem er at institusjonsplasser er dyrere enn dagsenter.
– Om Utsikten legges ned blir det ikke rop, men brøling etter sykehjemsplasser.
Randi Sandnes får støtte rundt bordet når hun legger til at mantraet i Sør-Varanger jo har vært at folk skal få bo hjemme å lenge de klarer.
– Det har jo vært som amen i kirka.
Inger Smuk mener den stadige usikkerheten kan gjøre at de pårørende blir syke.
– Jeg blir deprimert og dårlig over å tenke på det. Moren min gleder seg til å dra hit, og om det er en dag hun ikke skal hit, så kler hun på seg og sitter og venter på at hun skal bli hentet uansett. Da blir det en stor skuffelse når hjemmesykepleien sier at hun ikke skal hit.

Trygghet

Kirsti Aarnes understreker at det var den samme kutt-usikkerheten rundt Utsikten i fjor også.
– Skal vi ha det sånn hvert år, spør hun.
Inger Smuk påpeker at usikkerheten og tvilen tærer på de pårørende.
– Det er så det brenner i hjertet, så fælt er det. Moren min har det så fint her. Hun, og jeg, har den tryggheten i at hun blir hentet og brakt. Når hun kommer hjem så er hun deilig sliten, og besøkene fra meg blir luksusen på ettermiddager og kvelder.
Tordis Nilsen forteller at hun alltid sitter ferdig påkledd og venter på personalet.
– Jeg gleder meg alltid til å dra hit.
– Det er jo usikkerhet, blir lagt ned eller ikke. Kanskje eller kanskje ikke. Skal det være sånn her hvert år, spør Bergljot Aarnes.
De pårørende har fått informasjon om at 12 personer står på venteliste til å få være med på Utsikten.
– Tilbudet burde jo blitt bygd ut, ikke foreslått kuttet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no