10. des
FARLIG: Isen på Førstevann kan nok se fristende ut, men er alt for tynn til å ferdes på. Likevel har unger lekt på den tynne isen. - Unger har druknet her før, vi vil ikke at det skjer igjen, sier Svein Erik Jacobsen i politiet.
 
- Livsfarlig å leke her
- Ikke lek på isen, det er livsfarlig, sier Svein Erik Jacobsen i politiet i Kirkenes. Onsdag måtte en mann jage gutter fra isen på Førstevann.

Publisert: 31.okt.2013 15:37
Oppdatert: 23.okt.2017 11:26

- Jeg så to skolegutter som var ute på isen og lekte, og ropte til dem at de måtte komme på land, forteller Alf Rafaelsen. Han gikk tur på gangstien ved Førstevann, og han legger til at han måtte bruke «kommandostemmen» for at de skulle skjønne at det var alvor.

Druknet

- Det er veldig farlig å leke på isen, for det er nesten ikke is der ennå. Det skal ha vært jevn frost over en lang periode før isen blir tykk nok. Sju til ti centimeter regnes som trygt å ferdes på, sier Svein Erik Jacobsen.

Men det er ikke sikkert den er trygg overalt. Sydvaranger Gruve har fått lov til å tappe mer enn vanlig på grunn av lite nedbør, og det fører til at det blir strøm i vannet. Og strøm fører til at isen blir tynnere enkelte steder.

- De vanlige stedene der isen har vært tynn er ved innløp og utløp, men det kan være andre steder også. I 1906 druknet to gutter som gikk på skøyter på Førstevann. Det er heldigvis lenge siden, men vi vil ikke at det skjer igjen, sier Jacobsen.

Skilt

Det er ikke Sør-Varanger kommune som har ansvar for å skilte om usikker is. Sydvaranger Gruve pleier å merke inn- og utløp ved Andrevann og Førstevann, samt kanalen med skilt som forteller om at isen er usikker, opplyses det fra teknisk etat.

Slike skilt står ikke der nå, og det har ikke vært mulig å få tak i noen i Sydvaranger Gruve som kan si noe om dette.

- Uansett, hold dere borte fra isen i ei god stund framover, det er ikke trygt å leke der nå, sier Svein Erik Jacobsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no