18. nov
AKTUELT: Det høye sykefraværet har blåst liv i saken om Torkel Seips behandling. Nå vil NAV ha kontakt med han.
 
– Må behandle det den sykemeldte lider av
Fysioterapeut Torkel Seip reagerer på NAVs planlagte grep for å få ned sykefraværet.

Publisert: 22.mar.2015 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

NAV Finnmark meldte i en pressemelding før helga at de vil sette i gang grep for å få ned det økende sykefraværet i fylket. Seip mener de starter i feil ende.

Strammer inn

I pressemeldingen heter det at det vil bli stilt strengere krav til åtteukersregelen. Denne går ut på at sykemeldte skal prøve seg i arbeid så tidlig som mulig, og senest innen åtte uker for å ha rett til sykepenger. I september skrev Sør-Varanger Avis en sak om en diagnose som står for om lag 80 prosent av alle kroniske muskel- og skjelettlidelser som folk lider av.

NAVs utspill blåser liv i saken og Seip vil i den sammenheng invitere NAV til dialog om årsakene til at så mange med muskel- og skjelettlidelser ikke får hjelp.

– Det hjelper lite med strengere krav til den sykemeldte og flere rådgivende leger, når hovedproblemet er at hverken behandlingsapparatet eller NAV har nok kunnskap om  hvorfor hoveddelen av de sykemeldte lider. Skal man håp om å redusere sykefraværet, må vi kunne forstå og behandle det den sykemeldte lider av.

Dette er dessverre ikke tilfelle i dag. Dermed blir de fleste en kasteball i systemet, som i seg selv påfører mange av dem psykiske lidelser, fortsetter han videre.

Nytt liv

Da avisa sist skrev om Seips behandlingsmetode stod flere av hans pasienter fram i avisa for å fortelle om sin opplevelse. Etter NAVs utspill om sykefravær har avisa fått enda en henvendelse.

– Jeg har vært veldig langt nede, og jeg vet alt om hvor fortvilende det er når man ikke fungerer i det hele tatt, til tross for at man er «i sin beste alder», og har all mulig lyst til å være aktiv både i arbeidslivet og på fritida. Da jeg var så utrolig heldig å få komme til behandling hos Torkel Seip i september 2013, hadde jeg kroniske smerter i hode, nakke, rygg, skulder og arm. Jeg var konstant svimmel og kvalm, og hadde tåkesyn. Det tok ham cirka en time å stille riktig diagnose, nemlig bindevevsplager, forteller Margareth Bæverdal.

Hun anser seg som temmelig representativ for en stor del av menneskene som skjuler seg bak sykefraværstallene i Finnmark.

Hun er klinkende klar på at Sør-Varanger kommune må utnytte den kompetansen som Torkel Seip har opparbeidet seg, og bruke den til å veilede leger, lære opp flere behandlere og drive folkeopplysning.

– Det er intet mindre enn en tragedie at det finnes så utrolig mange mennesker med samme diagnose, som ikke får hjelp, og som ender med livslange plager, og i mange tilfeller uføretrygd, når det faktisk finnes noe som hjelper, slår hun fast.

Hun legger til at hun mener NAVs tiltak med flere rådgivende leger som gjør det vanskeligere å få sykemelding er stikk i strid med det som må til.

Er interessert

Direktør i NAV Finnmark, Nina Haugen sier at de er interessert i en dialog med Torkel Seip, og at han gjerne må ta kontakt.

– Vi er interessert i alle gode krefter som kan få ned sykefraværet i Finnmark. Vi har det høyeste fraværet i landet, sier hun til avisa.

Hun påpeker at det ikke ligger noen nye regler i den nye sykefraværsordningen.

– Vi ønsker bare å bli flinkere, og rådføre oss med flere leger i slike saker. Det er ingen ting som er bedre enn å være i en god behandling. Nå er det jo legene han bør samarbeide med, men jeg håper at han tar kontakt med oss, sier hun.

Dette er saken:

- Torkel Seip har de siste 15 årene arbeidet med en egen diagnose som i sin verste form er det man i dag kaller Fibromyalgi.

- Det går ut på at huden gror sammen med underliggende vev, og gir smerter og mange andre ulike symptomer.

- Årsaken til dannelsen av diagnosen er mange, og kvinner er genetisk mer utsatt for å utvikle denne enn menn.

- Seip bruker spesielle teknikker for å rive løs det sammengrodde vevet. Disse er ennå under utvikling. Det er viktig å presisere at det alltid gjøres undersøkelse for å utelukke eller inkludere de mer tradisjonelle diagnosene i tillegg.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no