21. okt
TRO: Arnt-Christian Rist Isaksen er prosjektleder i Arctic Smart Cities og har stor tro på framtiden, spesielt hvis Norge får knyttet seg til den undersjøiske kabelen fra Asia.
 
- Må koble oss til
Det planlegges å legge en fiberkabel fra Asia, gjennom Nordøstpassasjen, til Norge og ut i Europa. - Skal alle planene settes ut i live, må vi koble oss til fiberkabelen, sier prosjektleder Arnt-Christian Rist Isaksen i Arctic Smart Cities.

Publisert: 28.jun.2017 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

Til dagens bruk så holder den kraftmengden vi har nå.
- Men dersom olje- og gasseventyret kommer til vår region og virkelig kraftkrevende industri etablerer seg her at vi må tenke på hvordan vi får tak i den kraften vi har behov for, sier Rist Isaksen.

Framtiden

Flyplassen utvides, nye og bedre veier bygges, stamnnett-terminalen er under planlegging, olje- og gasseventyret rykker tilsynelatende stadig nærmere.

- Myndighetene må spørre seg hvilke ønsker man har i framtiden. Når man har flyplass med muligheter for større fly, bedre veier og oljeselskaper som etablerer seg her. Da må vi ha tilknytningsmuligheter til et større kraftnett og linjer som kan transportere den informasjonen som kreves, sier Rist Isaksen.

Behov

Behovet for større kraftlinjer er det samme i alle verdenshjørner.

- Datatrafikken mellom Europa og Asia er sterkt økende og vil øke ytterligere med 200 prosent de kommende årene. Da trengs det linjer som kan håndtere all informasjonen.
Prosjektlederen tror at Norges gunstige beliggenhet som midt i den planlagte ruten mellom Europa og Asia er gunstig.

- Jeg er veldig glad for at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er i dialog med sin finske kollega om fiberkabelen. Det betyr at denne viktige saken for framtidens utvikling ikke er ignorert på øverste nivå. Men vi må fortsette å jobbe for å få full effekt.

Kostbart

Rist Isaksen tror ikke vi trenger å at vi ikke trenger å vente så lenge før fiberkabel-prosjektet blir gjennomført.

- De involverte landene fra Asia, gjennom Nordøstpassasjen, til Norge og ut i Europa virker som de ønsker å ta løs på prosjektet. Det trenger ikke ta så lang tid, kanskje maks fem år, avhengig av at det er gjennomførbart på bunnen av Nordøstpassasjen.

- Og prislappen?

- Totalt 700 millioner dollar eller seks milliarder kroner. Holmenkollanlegget koster to milliarder. En framtidsrettet fiberkabel er viktig som del av det moderne samfunnet. Har du et hus med 50 dusjer, så er ikke vanntanken dimensjonert til at alle dusjer samtidig. Slik er bruken av nettet også, sier Rist Isaksen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no