11. des
Russlands statsminister Dmitrij Medvedev påpekte økningen i grensetrafikken mellom Norge og Russland, og at kapasiteten på grensovergangene må økes.
 
- Må øke kapasiteten på grenseovergangene
Som ventet understreker den nye Kirkeneserklæringen økonomi, naturressurser og infrastruktur.

Publisert: 04.jun.2013 12:22
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

– Vi må fortsette å åpne grensene, beskytte miljøet. Vi skal styrke innsatsen for forskning og utdanning, og vi skal forvalte naturressursene på en bærekraftig måte, understreket statsminister Jens Stoltenberg i sin innledning av Barents Summit 2013 tirsdag formiddag. Hovedlinjene i den nye Kirkeneserklæringen ble da presentert.
Stoltenberg understreket som tidligere en visjon om visafrihet.
Øke kapasiteten
Russlands statsminister Dmitrij Medvedev påpekte den direkte konteksten mellom landene, og at grensekryssingen mellom Norge og Russland har tatt et stort skritt fremover de siste tyve årene.
– Vi må fortsette å øke kapasiteten på grenseovergangene, understreket Medvedev som sa at visafrihet mellom landene også vil stå på agendaen i internasjonale fora.
Ekstremt

Den finske statsministeren, Jyrki Katainen, påpekte de ekstreme mulighetene i regionen, og samtidig de ekstreme utfordringene.
– For å gjøre alt det vi ønsker på en bærekraftig måte.
Under pressekonferansen oppsummerte Katainen enkelt hva det står i for utbygging av jernbanen sin del, for å knytte Norge, Russland, Finland og Sverige sammen.
– Det er bare et problem: Penger, sa den finske statsministeren og la til at for at den finske industrien skal kunne ta i bruk den nordlige sjøruten, så må transportveien til havet besluttes.
– Vi må bestemme oss for om mineralressursene skal fraktes til Murmansk, til Kirkenes – eller til en annen norsk havn.
Øst-vest
Kirkeneserklæringen sier at en nøkkelfaktor for den sosiale og økonomiske utviklingen i regionen er bedre transportforbindelser, og at øst-vest nettverket må styrkes.
Jyrki Katinen sa han forstår businesslogikken i at passasjergrunnlaget må være til stede, for eksempel for regelmessig forbindelse Tromsø-Murmansk.
Samtidig sa Finlands statsminister det kanskje bør være flyforbindelse fra Murmansk til finske byer som Kemi, Rovaniemi og Oulo.
– Arbeidskraften trenger å reise og dette er et grunnleggende spørsmål,
Den første Kirkeneserklæringen ble i 1993 seremonielt undertegnet av Barentslandene.
Den nye Kirkeneserklæringen undertegnes ikke, men ble vedtatt av statsministrene under mandagens middag.

Les den nye Kirkeneserklæringen her

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no