8. des
FRYKTER SLUTTEN: Sjølaksefiskere i Varangerfjorden frykter kroken på døra for dette tradisjonsfisket dersom Russland får gjennomslag for sitt krav om tiltak mot opptak av laks hjemmehørende i russiske elver. (Illustrasjonsfoto fra arkiv)
 
– Må stoppe sjølaksefisket, men gi kompensasjon
Orri Vigfússon i NASF mener Russlands rettigheter er viktigst i sjølaksefiskesaken. Men samtidig skal ikke sjølaksefiskerne stå uten kompensasjon for inntektstapet.

Publisert: 21.okt.2014 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

Orri Vigfússon, styreformann i North Atlantic Salmon Fund (NASF), sier at Norge har internasjonale forpliktelser når det gjelder å ivareta sjølaksen som kommer fra Russland.
Det ble kjent i august at Departementet for Naturforvaltning (DN) har startet en utredning på hvordan man kan redusere fisket av russisk laks i Varangerfjorden fra 2015. Det er kjent at store deler av laksen som tas i nett i Varangerfjorden holder til i russiske elver.

– Norge har skrevet under på FNs havlover. Ifølge artikkel 66 i lovene, må et vertsland for anadrome arter adlyde kravene fra landet artene stammer fra, skriver Vigfússon.

Dette betyr, ifølge ham, at Norge må gjøre som Russland krever og stoppe fisket av russisk laks i Varangerfjorden.

Kompensasjon

Dette trenger imidlertid ikke å bety økonomiske problemer for fiskerne, ifølge Vigfússon. Han mener å ha en enkel løsning som vil være tilfredsstillende for alle parter i saken: Russland, Norge, norske fiskere og russiske turistbedrifter.

– Det innebærer å få til en kommersiell beskyttelsesavtale der de fleste eller alle fiskerne på norsk side får rettferdig kompensasjon for inntektstapet ved å slutte med laksefisket, skriver han.

Vigfússon skriver at de har fått til slike avtaler med flere land.

– Dermed er over 85 prosent av villaksen som vandrer rundt i Nord-Atlanteren beskyttet fra kommersielt fiske, mener han.

Denne mulige løsningen skal ha kommet på bordet allerede i 2009.

– Nå har det gått nesten seks år. Fisket har ikke stoppet, og det er ikke lagt frem noen forslag til kompensasjon for fiskerne. Hvor mange flere år kan Norge ignorere skadene fisket gjør, spør Vigfússon.

Lang tid

Vigfússon mener det har gått for lang tid uten at det har blitt gjort noe.

– Disse reglene var fastslått på et NASCO-møte i Oslo i 1994, skriver Vigfússon. NASCO står for North Atlantic Salmon Conservation Organization, der Norge er medlem.

NASCO-argumentet ble tatt opp da Russland kom med kravet i 2009. Da tilbakeviste Stig Johansson, seniorrådgiver i Direktoratet for naturforvaltning, at Norge måtte gi seg for russernes krav uten å mukke.
Johansson sa at Russland måtte dokumentere hvordan bestanden utvikler seg på russisk side, og påpekte at Norge er suverene i sin lovgivning.
Avdelingsdirektør Steinar Hermansen i Miljøverndepartementet vektla også rettighetene til norske fiskere da de hadde møte i Kirkenes tidligere i oktober.
Saken er fremdeles ikke avgjort. Sjølaksefiskeforeningene og Sametinget skal ha et møte med Miljøverndepartementet og Miljødirektoratet i desember, for å se på et forslag til utredning.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no