7. des
FYLKESORDFØRER: Rune Sjåstad sier at fylkestinget vil ta saken høyere.
 
– Må ta opp fagskolepenger politisk
Nav mener at politikerne må forandre på reglene, om de konkursrammede fagskolestudentene skal få dagpenger.

Publisert: 18.des.2015 08:21
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

Nav Finnmark mener ikke det finnes noen regler som gir dem mulighet til å gi dagpenger til de Sydvaranger-ansatte som vil fortsette på Fagskolen i Kirkenes.

– Nav har saumfart regelverket etter muligheter for å yte dagpenger til de som har mistet jobben og som samtidig er under deltidsutdanning ved Fagskolen i Kirkenes. Saken er vurdert både av Nav Finnmark og Arbeids- og Velferdsdirektoratet, står det i en pressemelding fra Nav.

Fagskoleutdanningen er blant annet for komprimert til at Nav kan gi dagpenger til folk som studerer der.

Et enstemmig fylkesting kom i forrige uke med en uttalelse der de ba Nav finne en løsning. Nå spiller Nav ballen tilbake til fylkestinget.

– Vi kan ikke endre reglene. Når fylkestinget ønsker å endre på dette, må de løfte saken opp på et høyere politisk nivå, der reglene for hva Nav kan foreta seg bestemmes, sier Nav Finnmark-direktør Nina Haugen.

Skal undersøke

Det skal fylkestinget gjøre ifølge fylkesordfører Runar Sjåstad.

– Vi håper dette kan løses på lavest mulig nivå. Men vi må følge opp dette med bevilgningsmyndighetene. Uttalelsen var enstemmig fra alle partiene, slår han fast.

– Om dette ikke er i Navs fullmakt, er det beklagelig. Vi vet at Nav har jobbet hardt med Sydvaranger-saken. Nå kommer vi til å ta rimelig umiddelbar kontakt med myndighetene, sier Sjåstad.

Fylkesordføreren ser for seg å få kontaktet Utdanningsdepartementet, og muligens flere andre departement i saken.

Andre muligheter

I mellomtiden undersøker Nav og fagskolen fortsatt andre muligheter.

– En mulighet er at skolen endrer studieløpet, slik at utdanninga omfattes av de eksisterende unntaksreglene for dagpenger og studier, sier Haugen.

Det er imidlertid ikke klart ennå.

Dobbelt rammet

Elever på Fagskolen for anlegg og bergverk i Kirkenes ble rammet da Sydvaranger gikk konkurs i november. Rett over ti av de ansatte hadde begynt på den samlingsbaserte deltidsutdanningen tidligere i høst.

Idet de har mistet jobben, ser det ut som de må velge mellom å få dagpenger eller å fortsette på utdanningen.

Navs regelverk tillater å gi dagpenger til folk som er på utdanning om den er spredt ut over dobbelt så lang tid som den opprinnelig ville vært. Fagskolen er ikke spredt ut såpass. Den har gjort en toårig utdanning til treårig.

Det er heller ikke aktuelt å ta opp studielån for alle. En av de rammede, Camilla Sivertsen, viser til at hun har flere lån fra før av da SVA snakket med henne sist lørdag.

– Vi ser at folk blir truffet dobbelt av konkursen her, ved at de kan måtte slutte på en utdanning de har begynt på, sier Sjåstad.

– Kan ikke lempe i enkeltsaker

Statssekretær Kristian Dahlberg Hauge i Arbeids- og sosialdepartementet sier at man ikke kan gi dispensasjoner fra det gjeldende regelverket i enkeltsaker. Men det kan hende at det skjer små regelendringer.

– Vi i Arbeids- og sosialdepartementet vurderer for tiden forslag til mindre regelverksjusteringer på bakgrunn av innspill fra Arbeids- og velferdsetaten og fra andre, skriver han til SVA.

– Hovedregelen er at det ikke gis dagpenger til personer under utdanning. Dagpengene skal gi midlertidig inntektssikring for reelle arbeidssøkere; ikke finansiere utdanning. Det er gjort noen unntak for å møte behovet for utdanning som er arbeidsmarkedsmessig begrunnet. Unntakene er snevre, men kan for eksempel gjelde muligheten for utdanning som kan kombineres med fulltidsarbeid, skriver han.

– Jeg leser av saken deres at Nav og fagskolen ser på muligheter for å endre studieløpet, slik at de omfattes av unntaksreglene som allerede finnes. Kanskje kan man finne en løsning her.

Dahlberg nevner også at regjeringen har lagt inn en tiltakspakke til neste år for å bremse ledigheten.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no