12. des
KOMPLISERT: - Jeg elsker naturen her og vil komme tilbake hver vinter og jobbe. Og jeg trenger virkelig skutersertifikat, sier Johannes Wienss. (Foto: Yngve Grønvik)
 
- Må til Vadsø, for det er der de har Skype
- Jeg synes det er helt utrolig at de ikke har Skype hos Biltilsynet her. Og at jeg må skaffe godkjent tolk selv. Jeg trenger jo bare få oversatt noen få ord, sier tyske Johannes Wienss. Han trenger skuterlappen i jobben.

Publisert: 07.apr.2017 10:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

I fjor skrev SVA om Johannes Wienss som jobber som guide for Kirkenes Snowhotel. Kåre Tannvik fortalte at Wienss trenger skuterlappen i jobben, men at det var helt umulig å få svar hos Biltilsynet i Sør-Varanger om hvordan det skulle gå til.

Bytte sertifikat

Etter at SVA hadde forsøkt å få svar i lengre tid, kom det fram at Johannes Wienss hadde fått godkjent søknad om å bytte inn bilsertifikatet. Det er ikke tillatt å ha to lands sertifikater etter EU-reglene.

I Tyskland finnes det ingen S for snøskuter, men det må man ha i Norge. Altså må han bytte til norsk sertifikat og bli registrert hos det norske folkeregisteret.

Hos Biltilsynet her er det heller ikke mulig å ta førerprøven for skuter elektronisk eller på engelsk. Derfor må det brukes tolk, og denne må være godkjent. Wienss har også fått innvilget søknad om bruk av tolk, men siden det ikke finnes i Sør-Varanger, må han reise til Vadsø.

Biltilsynet dekker ikke kostnader til tolk, opplyste Ole Martin Rasmussen i Vegvesenet til SVA i fjor sommer.

Ut av vinduet

- Jeg prøvde å ta testen på nett flere ganger, og klarte det nesten. Jeg brukte ordbok og Google oversetter, men det var flere ord som ikke fantes, og da forstod jeg ikke spørsmålene. Jeg trenger jo egentlig bare hjelp til noen spesikke ord, men det er visst ingen her som kan engelsk, sier han.

Det har forresten også vist seg når jeg har ringt og spurt om informasjon. De har ikke forstått hva jeg har spurt om og det har komplisert saken min veldig, sier Johannes Wienss.

Han legger til at han synes det er litt utrolig at man ikke heller her har gratisprogrammet som brukes av millioner av mennesker over hele verden.

- Men nå må jeg altså reise til Vadsø og ta prøven over Skype der, med en godkjent tolk ved siden av. Jeg hadde forresten allerede bestilt time, men så måtte Biltilsynet avlyse. Siden avlysningen skjedde så kort tid i forveien, ble jeg nødt til å betale for tolketimen likevel. Det var 2 300 kroner ut av vinduet, sier Wienss.

Kostnader

Kostnaden for Wienss blir altså to tolketimer i tillegg til kjøring til Vadsø. Han synes det burde være unødvendig, men samtidig må han ha skuterlappen.

- Jeg er her for tredje vinteren på rad. Jeg kommer i november, er med å bygge snøhotellet, og deretter er jeg guide for hurtigruteturistene og guider med hunder. Skuterkjøring er både en nyttig og nødvendig del av jobben og noe jeg har lyst å drive med når jeg bor her jeg bor. Forhåpentligvis får jeg lov til det snart, sier han.

Vil tilbake

- Jeg trives utrolig godt her. Det er så øde og vakkert. Jeg kommer fra Düsseldorf, og det er et like stort sjokk å komme hjem hver gang, det er folk overalt. Jeg reiser til Tyskland om to uker, men planen er å fortsette å komme tilbake hit hver vinter så lenge det er jobb til meg her, sier han.

- Jeg har ikke brydd meg om å lære norsk, for alle mine kolleger kommer fra hele verden, og det gjør turistene også, så jeg har nok med tysk og engelsk, legger han til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no