9. des
VALGET: Høyres ordførerkandidat Tove Alstadsæter mener for næringsutvikling og tilrettelegging blir det viktigste de neste fire årene.
 
- Må tilrettelegge for industrien
Det er åtte uker igjen til kommunevalget 2015. I SVAs valgserie svarer ni førstekandidater på spørsmål om Sør-Varangers framtid. Høyre er først ut.

Publisert: 18.jul.2015 15:45
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

Høyres ordførerkandidat er 48 år, førskolelærer og styrer av privat barnehage i Kirkenes. Hun har sittet to perioder i kommunestyret, den siste som varaordfører.

1. Hva gjør dere hvis Sydvaranger Gruve går konkurs og det ikke blir den store olje/gassutviklinga?

- Jeg mener vi er mye bedre rustet nå enn jeg så da jeg flyttet hit i 1994 og Sydvaranger var på vei å bli lagt ned. Det som skjedde i etterkant var at det ble en veldig oppblomstring i næringslivet som blant annet førte til at vi fikk en stor turistnæring og næringer rettet mot olje- og gassutvikling. Derfor er jeg optimist med tanke på gruvedrift og olje- og gassutvikling. Det er bransjer som går i bølgedaler, og jeg tror vi vil komme opp snart. Derfor er det viktig å få regulert Tømmerneset. Det er å tilrettelegge for det som kommer.

2. Er det noen konflikt mellom gruvedrift og miljø og hvordan løser man det?

- Høyre brukte litt tid på å bestemme seg i 2006, og vi landet på at det går an å ha begge deler. Vi bor i en kommune med mye fin natur som det er viktig å ta vare på. Samtidig er vi et industrisamfunn, vi må ta vare på det også.

3. Hva betyr det for Sør-Varanger å ha Russland som nabo? Finland? Kan naboskapet bli bedre?

- Som politiker har jeg opplevd veldig mye positivt med å ha Russland som nabo, og vi har folk-til-folk-samarbeid og grenseboerbevis. Dette er spesielt viktig å ta vare på nå som det er en konflikt. Sør-Varanger har mye samarbeid med Finland også, men det drukner nok litt i det store bildet. Vi har mange felles interesser som jernbane og næringsutvikling.

4. Vil det komme en ny runde skoledebatt i neste kommunestyreperiode?

- Det vil nok komme. Høyre står ved sitt standpunkt fra forrige periode og har på programmet at vi vil endre skolestrukturen. Vi vil også ha en ny skole for Sandnes og Bjørnevatn.

5. Bør vi hjelpe flyktninger og eventuelt hvordan?

- Det er et vanskelig spørsmål, men vi har et kommunestyrevedtak om bosetting, og vi stiller oss bak den politikken som regjeringen har valgt. Vi må også se på hvordan vi styrker våre tjenester i forhold til å ta imot 100 flyktninger. Det går også an å hjelpe flyktningene der de er, og dette er også noe alle kan gjøre. Vi har det veldig bra her i landet, så vi bør kunne hjelpe flyktninger.

6. Løser kommunen økonomien på en god måte eller kan det gjøres bedre?

- Vi har spart veldig mye og gjort mange grep. Jeg synes vi kan klappe oss selv litt på skulderen for det vi har klart, men kommunen er ikke friskmeldt ennå. Vi har fremdeles mye å ta tak i, og vi får mindre fra Varanger Kraft og mindre skatteinngang. Men vi er bedre rustet enn for fire år siden.

7. Trenger Kirkenes et kulturhus og hvordan skal det løses?

- Det blir jo et spørsmål om hva slags kulturhus det eventuelt skal bli. Høyre går ikke til valg med kulturhus på programmet, jeg synes skoler er viktigere hvis jeg må velge.

8. Hvilken sak blir den viktigste for Sør-Varanger de neste fire årene?

- For meg er næringsutvikling og tilrettelegging for næring en veldig viktig sak, kanskje den viktigste. I tillegg hvordan barn og unge har det, spesielt i barnehager og på skolen, de skal føle seg trygge og ha et godt læringsmiljø. Jeg er også veldig opptatt av helse- og omsorg. Disse tingene henger sammen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no