15. okt
LIKER DÅRLIG: Frank Emil Trasti, Mariann Wollmann Magga og Rune Rafaelsen fra Arbeiderpartiet liker ikke utviklingen de ser i forhold til krabbefiske og fiskeri generelt, spesielt for de mindre fartøyene. (Foto Anne Mette Bjørgan)
 
- Må være liv laga for primærnæringene
Fiskeri, sjølaksefiske, reindrift og landbruk har sammen og tradisjonelt hatt stor betydning for bredden i Sør-Varangers næringsliv. Slik må det også være i fremtiden.

Publisert: 17.aug.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Det lover Arbeiderpartiets listekandidater i Sør-Varanger, Frank Emil Trasti, Mariann Wollmann Magga og Rune Rafaelsen å jobbe hardt for.

Flere bein

Ikke minst er dette viktig for bosettingen i distriktene, men også i forhold til reiselivet, produksjon av kortreist mat og regional bærekraft generelt, ifølge partipolitikerne.

- For at disse næringene skal være liv laga, er det gjerne kombinasjonen av dem som er helt avgjørende. Og da må de enkelte sektorer ha rammevilkår som gjør at det går an å leve av kombinasjonen.

- Ingen kan leve av sjølaksefiske alene, men i kombinasjon med sjarkfiske, krabbefiske, reindrift eller sauehold, for eksempel, som gir den enkelte flere bein å stå på, er det fortsatt mulig, sier Trasti, Magga og Rafaelsen.

Kjøpt sjark

– Er det ungdom idag som er interessert i å satse på denne typen kombinasjonsdrift, eller er ikke mye av dette strengt tatt utdøende næringer?

- Pendelen svinger og vi må legge til rette for at også ungdom idag har forskjellige interesser. Det passer ikke for alle å gå på universitet og ta en teoretisk utdanning. Legger vi til rette for ungdomskvoter som virker, i fiskeri og krabbefangst, for eksempel, sås det frø og skapes interesse for denne typen næringer. Det er flere eksempler på unge som har kjøpt sjark til tre millioner de senere årene for å drifte på Varangeren, forteller de tre Ap-politikerne.

Tapt kvoter og penger

Endringene i kongekrabbefisket, som kom for et år siden, har gått hardt ut over fjordfiskerne, også på Bugøynes, ifølge de tre. Da ble det slutt på at båter under seks meter fikk fiske krabbe. For Bugøynes sin del har det betydd at bare i inneværende reguleringsperiode landes det 11 tonn mindre krabbe enn perioden før.

- Dette er alvorlig. Og prinsippet man i sin tid la til grunn for krabbefangst, om at de som har lidd tap på grunn av kongekrabben, også skal være blant de som får kvoter, er nå helt borte. Dette betyr at mange fiskere som har investert penger på utstyr til krabbefiske i mindre båter, har tapt viktig inntekt og står nå på bar bakke, påpeker Trasti, Magga og Rafaelsen.

De lover at Sør-Varanger Arbeiderparti skal jobbe aktivt for at rammebetingelsene for fiske og krabbefangst i hele Sør-Varanger må bedres.

- Det skal ikke være båtlengden som avgjør om man får fiske krabbe eller ikke.

Beklagelig endring

De tre er også svært misfornøyde med sittende regjerings fiskeripolitikk generelt. At fiskekvotene ikke lenger skal følge båtene, men kan selges, kjøpes opp og videreselges synes de ikke om i det hele tatt. Dette vil få negativ betydning for fiskerne over hele Finnmark, både de små og store kvoteeierne, mener de.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no