9. des
SKEPTISK: Rolf Randa i Ørnevann og omegn hytteforening ber Direktoratet for mineralforvaltning om å være forsiktige. (Arkivfoto)
 
- Må være ytterst nødvendig om Blixmalmen skal åpnes
Ørnevann og omegn hytteforening ber Direktoratet for mineralforvaltning være forsiktige med Sydvarangers søknad om åpning av Blixmalmen. De er også negative til en ny gråbergtipp.

Publisert: 10.des.2014 06:52
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

Hytteforeningen er kommet med en offentlig høringsuttalelse til spørsmålet om å la Sydvaranger gruve (SVG) åpne Blixmalmen, og å etablere en ny tipp mellom Teltbukta og Øyvann.

Når det gjelder åpning av Blixmalmen, er hytteforeningen svært skeptisk. De påpeker at flere hytter i området rundt vil bli ubrukelige siden de ligger i det foreslåtte gruveområdet, og flere andre vil bli plaget av støy og støv.

- Vi vil bare påpeke at det fra dag én i SVGs historie har det vært sagt at så ikke skulle skje, og at hyttene ved Ørnevann nesten ikke skulle se at det var drift i gruveområdet. Når planene nå er endret, ber vi direktoratet forsikre seg om at det er ytterst nødvendig å åpne dette bruddet, før de eventuelt gir tillatelse, skriver leder Rolf Randa i uttalelsen fra foreningen.

- Vi er kjent med at bruddet Fisketind Øst for en tid siden ble åpnet med samme argumentasjon, men at denne ikke har oppnådd tilstrekkelig lønnsomhet. Kan det samme skje igjen, spør Randa.

Han påpeker samtidig at Sydvaranger vil være nødt til å betale økonomisk erstatning til hytteeierne som blir skadelidende av at malmfeltet åpnes.

Gråbergprotest

Foreningen går enda hardere ut mot planene om en gråbergtipp mellom Teltbukta og Øyvann. Randa skriver at tippen vil forringe hele Ørnevannsområdet for all fremtid.

- Den vil være ødeleggende for de nærmeste hyttene, og vil føre til støy og støvplager for alle fastboende og hyttebrukere ved Ørnevann mens den er i bruk, hevder foreningslederen.

- Mange hytteeiere og turfolk har siden starten av SVGs begynt å bruke nettopp dette området som rekreasjonsområde. Dette er fordi man ikke kan bruke området Lomvann-Langvann på sørsiden, på grunn av driften der. En tipp her vil også berøre Steintjern og bekken ned til Ørnevann, skriver Randa.

- Vi foreslo at SVG heller måtte tippe gråberg på østsiden av liggveien, mot Fiskevann. Der vil ingen bli direkte sjenert eller berørt av tippen. Vi mener det er både billigere og bedre å tippe i de lavere partier på østsiden enn å kjøre gråberg i motbakke og legge det på toppen av en rygg, men SVG har ikke hørt på oss, fastslår Randa.

Veier

Foreningen går også sterkt imot at det etableres vei på vestsiden av Blixmalmen, om den skulle åpne.

- Trafikken må gå på østsiden for å komme lengst mulig unna Ørnevann. Dette på grunn av støy og støv. I tillegg må det tas hensyn til fremtidig bruk av området: Mest mulig av det som er nært Ørnevann må bevares for fremtidig fremkommelighet. Med en vei på vestsiden blir det nesten ingen mulighet for passasje mellom veien og Ørnevann, mener foreningen.

De ber samtidig direktoratet å passe på at Sydvaranger legger opp gruveområdene så folk kan gå over dem etter hvert som gruvedrifta trekkes nordover.

Kan forsinkes av travelt direktorat

Da Sydvaranger opprinnelig kom med planene om å starte utvinning på Blixmalmen, var håpet å kunne sette i gang før tela satte seg for denne vinteren. Nå håper Direktoratet for mineralforvaltning at de kan komme med et svar over nyttår.

- Vi skal gjøre vårt beste for å få unnagjort saken, men det er skrekkelig mye som foregår nå, forteller Trond Refseth, som er saksbehandler ved direktoratet.

Grunnen til forsinkelsene er at overgangsordningen på den nye mineralloven er over ved nyttår. Mineralloven kom på plass i 2010, med krav om konsesjon for alle som skal drive uttak av mineraler.

- Men den kom med en overgangsordning på fem år, for å gi selskapene tid til å ordne konsesjonen. Det er mange som har kommet med konsesjonssøknad i siste liten, så det er veldig mange søknader å gå igjennom, sier han.

Høringsfristen for Sydvarangers utvinningsrett i Blixmalmen er 10. desember.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no