23. okt
SLEDELYKKE: Hunden Øye blir gjerne med Franziska Kraiczy, Michael Tiedemann,?Karl Emil (4) og Jona (5) på tur i Jarfjord-området. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
- Man skal ha bestemt seg for tur innen 20 minutter etter middag
Hvis ikke går kroppen i sofamodus, skal man spørre Michael Tiedemann og Franziska Kraiczy. De bryter statistikken når det gjelder sofasliting i Norge, og har flere turtips å komme med.

Publisert: 13.apr.2017 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

- Jona! Hva er det som er mest moro å gjøre ute? spør pappa Michael.

- Hundekjøring, svarer Jona (5) kjapt.

Det er vel en underdrivelse å si at Michael, samboer Franziska, datteren Jona og sønnen Karl Emil har omfavnet finnmarksnaturen. På Tofte Gård i Jarfjordbotn har de en hundegård rett ved huset, og trenger bare å gå rett ut av gårdsplassen for å finne naturen.

Og det prøver de å få til hver dag, hele familien. Om barna absolutt ikke klarer å lures ut, blir det tur på én av foreldrene.

To av tre trener lite

I Norge er de i mindretall. Det har kommet en rapport som sier at den voksne befolkningen har økt sin fysiske aktivitet i fritiden fra 1985 til 2015 - men det er fremdeles bare 30,2 prosent av folk over 15 år som trener så mye som helseekspertene sier man bør.

Det vil si minst 30 minutter moderat fysisk aktivitet minst fem ganger i uken, eller minst 20 minutter med intens fysisk aktivitet minst tre ganger i uken, etter forslag fra American College of Sports Medicine.

Folk har altså fått mer fokus på helsa enn før, og driver med mer uorganisert trening og friluftsliv. Michael og Franziska tror det er enda flere som treffer målet i Finnmark og Sør-Varanger enn lenger sør i landet.

- Det er en forandrende kraft i Sør-Varanger for tida. Friluftslivsentralen har nok hjulpet, og det samme har ordninger som Perleturene. Det er langt flere som spør etter sko og tips til friluftsliv på butikken der jeg jobber, og det er flere som skriver seg inn på postkassene på Perletur-målene, sier Michael, som til daglig jobber på Intersport.

20 minutters grense

Det hjelper selvfølgelig Michael og Franziska at de har barn.

- Jeg tror at uansett hva man gjør med unger, har de en trang til å bevege seg, og de gjør det mye i barnehagen og på skolen. Det er de voksne som slenger seg på sofaen hele kvelden etter arbeidstid, sier Michael.

For å unngå den automatiske sofaslengingen, gjelder det å være bestemt.

- Vi har et klart tidsskjema. Når vi er hjemme og middagen er spist, har vi 20 minutter på oss til å bestemme oss før kroppen sier at det er kveld. Om man klarer å ta ut skiene og dra ut før det, får man energi igjen, og den holder man på mye lengre etterpå, sier Michael.

Det hjelper å ha mye forskjellig å gjøre, i stedet for å bare begynne med én aktivitet.

- Ha et potpourri av aktiviteter. Vi har laget en liste over ting man kan gjøre. Familien lever av avveksling. Jeg tror det er vanskeligere for de som står i skiløp hver uke å holde på interessen, sier Michael.

Det trenger ikke å være lange utflukter når man først går ut. Et par kilometer inn i skogen har paret satt opp bålplass, tau og diverse andre småting blant trærne, som en improvisert lekeplass for barna. De kan ta hundesleden ut, de kan bare ta seg en gåtur, eller de drar nedi fjæra i nærheten.

Nær tilgang

Hovedsaken er at tilbudene er nære. Og det er de for de fleste i Sør-Varanger.

- Før tenkte vi at man må kjøre en time for å være på tur. Men det er like fint om man går to kilometer ut her, sier Michael.

- I Kirkenes er det nesten bare de som bor rundt Amfi som ikke har direkte tilgang til natur. Ellers ligger fjell og mark lett tilgjengelig rett i nærheten, og det er ikke en utfordring å finne tursteder, mener han.

- Trenger man turtips, kan man kontakte Sør-Varanger Turlag. De har god oversikt, sier Franziska, som jobber som daglig leder for Pikene på Broen.

Da de to først kom til Sør-Varanger, fant de mange interessante turmuligheter i nærområdet bare ved å lete i historiebøker. Det finnes forskjellige minnesmerker ute i naturen, blant annet tidligere fangeleire og flyvrak.

- Her nært gården var det visst noen hestebrakker, sier Franziska.

Kjører man først, finnes det enda flere steder å aktivisere seg på. Familien pleier å dra til Grense Jakobselv på sommeren, for bading og steinklatring.

Handling og sykling

Iblant kan aktiviseringen være så enkel som å bare gå på butikken i stedet for å kjøre, om butikken er i gangbar avstand.

- Man klarer kanskje ikke å bære alt når man gjør helgehandlinga til familien, men den daglige brød-og-melk-handlinga kan man godt gå til, sier Michael.

Så er det de aktiviseringsmetodene som eksisterer i hverdagen. Som å sykle på jobb. Der har det også vært initiativ til jobbsykling i kommunen. Selvfølgelig er dette noe som blir litt vanskeligere når man har familie å plukke opp fra barnehagen, men Michael har et håp om å få til mer sykling.

- Uansett blir det en del som bor på Skytterhusfjellet, og de har nok en god del sykkelmuligheter til og fra jobb, mener han.

Michael og Franziska har på følelsen at Sør-Varanger er bedre stilt enn for eksempel Tyskland, der de to bodde før de kom til Norge.

- Der er det i hvert fall mye verre, mener Franziska.

- Der har du større forskjeller. Du har toppidrettsutøverne, og du har resten som ikke bryr seg. Her er det mer naturbruk, og de som drar på hytta driver naturligvis med en del aktivitet, sier Michael.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no