21. okt
SEMINAR: Ellen Marie Jensen sammenligner Ellisif Wessel sine fotografier av samer med raseteoretikernes fotografier. Steinar Wikan ville finne sannheten om den myteomspunne kvinnen.
 
- Mange myter om Ellisif
- Jeg ville skrive en bok om Ellisif Wessel som fortalte sannheten. Myter var det nok av, sier Steinar Wikan. Ellen Marie Jensen forsker på etnografiske fotografier av samer og sammenligner med Wessel sine. De to deltok på miniseminar på museet.

Publisert: 27.apr.2016 09:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

- Jeg hørte om henne da jeg var barn, men vi lærte aldri noe på skolen. Da jeg så et fotografi med tittelen samer på sør-varangervidda, tatt av henne, skjønte jeg ikke hva det var. Vi hadde jo verken vidde eller samer i Sør-Varanger, sier Steinar Wikan.

Mange myter

Han forteller at det var hele tiden doktor Wessel som ble feiret, han hadde bursdag på 17. mai og skoletoget stoppet ved huset der man sang og ropte hurra.

- Ellisif Wessel var bare doktorfruen som serverte saft og boller. Men mytene var mange og de levde videre i samfunnet lenge etter hennes død. Blant annet hvordan hun gikk og trillet på sine dødfødte barn i barnevogna og begravde dem utenfor kirkegårdsgjerdet. Bare oppspinn, sier Wikan.

Han deltok på miniseminaret om overklassekvinnen som ble doktorfrue i Kirkenes og deretter sterkt politisk engasjert, var med å stifte Nordens Klippe og ble nærmest sosialistenes store mor i nord. I år er det 150 år siden hun ble født. Hun døde i 1949.

Gå til kildene

Etterhvert ble det skrevet bøker om Ellisif Wessel, både biografier og romaner, men ingen hadde tatt det store arbeidet med å finne kilder. Og da husene brant under krigen forsvant alt arkivmateriale som Ellisif Wessel og mannen hennes hadde samlet.

- Derfor ble arbeidet å lete i brev, avisartikler og andre kilder, for å sette sammen historien hennes så sannferdig som det var mulig å få den, sier Steinar Wikan. Hans biografi kom ut i 2008, og med denne som bakgrunn fortalte han de frammøtte på museet om en av de mest spennende personene i Sør-Varanger noensinne.

Raseteori

Ellen Marie Jensen som er norsk-amerikaner, same med røtter i Tana, og studerer ved Universitetet i Tromsø, forteller at hun ser på Ellisif Wessel som en alliert med samene.

- Grunnen til det er at jeg forsker på etnografiske fotografier. Det finnes massevis av bilder av samer tatt av datidens raseteoretikere. Det var folk som kom utenfra, tok det de ville ha og dro igjen. Ellisif Wessel var en del av samfunnet, hun både tok og ga igjen. Hun var også kunstner og hun så på samene med menneskelighet, forteller hun.

Te med Ellisif

- Jeg har også forsket på etterkommere av samer som utvandret til USA, og jeg har studert feminisme og urfolksperspektiv. En av de kvinnene som utvandret ble en anerkjent kunstner, Solveig Johnsen heter hun, og var fra Kirkenes. Hun var tante til en av de jeg har intervjuet, og det jeg fikk vite var at Solveig Johnsen, da hun fortalte om livet i Kirkenes, flere ganger nevnte at hun drakk te med Ellisif Wessel, forteller Jensen og ler.

- Da jeg begynte å se nærmere på henne, som jeg bare hadde hørt om, oppdaget jeg en veldig spennende person, så det var veldig hyggelig å få lov å bidra litt med det jeg har jobbet med på dette seminaret, sier Jensen.

Feires

Ellisif Wessel skal feires i hele år, med flere drypp på museet og en egen utstilling sentralt i Kirkenes. Innsatsen med å digitalisere samlingen av Wessel-fotografier inngår også som en prioritert oppgave i jubileumsåret, og Gry Andreassen fortalte om dette arbeidet på miniseminaret.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no