15. okt
TRAGEDIE: Nye Kirkenes sykehus er en planlagt tragedie, sier overlege Helge Søndenå.
 
– Mange på sykehuset er bekymret og dypt fortvilte
- En planlagt tragedie der de som har planlagt bygget stikker hodet i sanden. Det sier overlege Helge Søndenå om det nye sykehuset i Kirkenes.

Publisert: 29.apr.2014 10:31
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

I en årrekke har Søndenå jobbet ved medisinsk avdeling. Han understreker at han uttaler seg som privatperson i sykehussaken.
– Det er mulig at de tillitsvalgte ikke vil uttale seg. Faktum er iallefall at frustrasjonen og bekymringen er veldig sterk blant fagpersonalet, hevder han.

Sengeplasser

Frustrasjonen er ifølge Søndenå spesielt sterk når det gjelder sengeplasser ved det nye sykehuset.

– Slik situasjonen er i dag har vi 22 senger på medisinsk avdeling og 16 på kirurgisk avdeling. Problemet er at det er altfor lite med 22 senger, der vi jevnlig har 28-32 pasienter. Per i dag er rommene på medisinsk avdeling så store at alle slipper å ligge på korridorene. Å ligge i korridor når man er syk er uverdig. Det er heller ikke forsvarlig av brannhensyn å ha senger der. Det som opprinnelig ble bygd som firemannsrom er nå omdefinert som tremannsrom med ekstra senger inne,- og det er redningen i dag.

På det nye sykehuset er det planlagt 32 senger tilsammen på medisinsk og kirurgisk avdeling.
– Problemet her er at det skal bygges enkeltrom der korridorene ikke egner seg for at pasienter kan ligge der. Når driftssjefen snakker om de åtte hotellsengene som buffer, så blir det en vits. Disse hotellsengene vil aldri kunne bli hotellsenger, men det vil hele tiden være behov for dem som pasientsenger. Såvidt jeg husker ble også antallet sengeplasser nedjustert da budsjettet ble kuttet med 400 millioner kroner. Man lukker øynene for behovet for sengeplasser. Behovet er mye større enn det man dimensjonerer. Men økonomien overstyrer altså dette.

Forstår

Drifts- og eiendomssjef Øyvin Grongstad sier at han forstår usikkerheten rundt antall senger ved det nye sykehuset. Samtidig understreker han at sykehuset planlegges og bygges på en standardisert, faglig god og fremtidsrettet måte.

Les mer om denne saken i papirutgaven tirsdag 29. april, eller i e-avisen samme dato.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no