22. okt
LITE PRAKTISK INTERESSE: For Brede Sæther ser jubileumsåret ut til å bli slutten på 31 år med næringsvirksomhet Norge/Russland. ? Det er mye prat om samarbeid, men liten interesse i praksis, bemerker han.
 
– Mange store ord om samarbeid, liten interesse for realiteten
Brede Sæther er en av få norske bedriftseierne som har hatt suksess på det russiske markedet, og rammes nå knallhardt av Ukraina-sanksjonene. Men sentralpolitikerne ser ut til å være lite lystne på å få høre konsekvensene av politikken som føres.

Publisert: 24.okt.2014 14:39
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

Etter å ha blitt oppfordret til å satse på Russland, føler Brede Sæther nå at makta vender han ryggen.
Næringslivsaktøren synes jubileet der de aller største ordene om naboskap, vennskap og samarbeid hyppig tas fram - får en bismak.
– Fra mitt ståsted har klimaet mellom Norge og Russland aldri vært så dårlig som i år, fremhever han.
Selv har Sæther jobbet med og i Russland siden 1992, og selskapet han startet i har vært aktiv i Russland/Sovjet siden 1983. Bedriften hans er i dag involvert i fire bedrifter i Russland. To som driver salg og distribusjon av fisk, et i Moskva og et i Murmansk, et fryselager i Murmansk og en kassefabrikk i Murmansk.

Mange sagt opp

Samlet omsetning i Norge var i 2013 cirka 54 millioner norske kroner og i Russland cirka 130 - 140 millioner.

– Vi har nå sagt opp åtte stillinger i Murmansk og halvannen i Kirkenes. Slik det nå ser ut er vi nødt til å si opp nye 18 stillinger i Murmansk/Moskva. Mange av de ansatte som vi nå muligens må si opp har jobbet hos oss i 15 år. Vi står i fare for å tape alt vi har investert og bygd opp i Russland over disse årene, det kan dreie seg om over 30 millioner kroner, fremhever Sæther.

– Dette i tillegg til de tap vi allerede har hatt på grunn av rubelen som har svekket seg og det vanskelige klima som har vært mellom Norge og Russland det siste året, hvor det nærmest har vært umulig for oss å arbeide.
Fra 1. januar 2014 ble det stopp på nesten alt av hvit fisk og pelagisk fisk til Russland på grunn av konflikten mellom norske og russiske veterinærmyndigheter. Situasjonen ble ytterligere forverret for Kirkenes-bedriften fra august da det ble stopp på alt av norsk fisk til Russland på grunn av sanksjonene Europa innførte mot Russland som følge av Ukraina- situasjonen.

Lite støtte

– Vi hører ofte fra politikere at Barentssamarbeidet er en suksess. Er det det, spør Brede Sæther.
– Det offentlige har brukt utallige millioner på dette samarbeidet og det er satt av utallige millioner som står på bok hos Innovasjson Norge, UD og andre. Så lenge jeg har vært med i bedriften har vi greid oss selv og betalt vår skatt. Den eneste støtten/hjelpen vi har fått fra det offentlige var kroner 200 000 til markeds undersøkelser fra Barentssekretariatet da vi startet kassefabrikken i Murmansk hvor det er investert ca 20 millioner. Vi ønsker å greie oss selv og vi ønsker å drive med det vi kan og det vi har gjort de siste 20 årene. Jeg har prøvd å få møte noen av politikerne under jubileet men det var ikke mulig å få til, vi er for liten og vi er for... Ja, jeg vet i grunn ikke, sier Sæther.

Lite vilje

Brede Sæther forklarer at han føler at ble oppfordret til å satse i Russland av politikere og myndigheter etter å ha deltatt i en studentutveksling ved Pomor Universitetet i Arkhangelsk i regi av høyskolen i Alta. Men synes det i praksis har vært lite interesse å spore fra det offentlige Norge. Det til tross for at det knapt nok finnes norsk næringslivsvirksomhet fra den nordlige regionen i nabobyen.

– I løpet av mine 22 år i Murmansk har jeg en gang hatt besøk av Finnmark fylkeskommune på mine kontorer. Sør-Varanger kommune har aldri vist interesse for hva vi driver med og hva vi gjør i Murmansk, dette til tross for at de stadig har vært på messer og på reiser i Russland hvor de har diskutert nærings samarbeid og besøkt sin vennskaps kommune. Da jeg startet mitt arbeid i Russland var norske bedrifter fra Finnmark og Troms representert i Murmansk. Det er ikke mange igjen, og jeg tør påstå at vi nå er en av de største - om ikke den største fra denne regionen.

Brede Sæther bemerker at han hadde trodd at han fortsatt skulle arbeide 10-15 år i Russland.
– Men alt har en begynnelse og en slutt. Det er bare så frustrerende at det storpolitiske spillet med et pennestrøk skal ødelegge alt vi har bygd opp de siste 30 årene, og at det skal være så liten vilje til å løse problemene som er oppstått.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no