10. des
bør vente: Kirkenes Arbeiderlag mener administrasjon, utvalg og kommunestyre bør avvente behandlingen av søknad fra Norhavn/Norterminal om ny industrihavn på «HF2 Leirpollen» (deler av området i bakgrunnen).
 
Intern strid i rosenes leir
Kirkenes Arbeiderlag er uenig med resten av partiet, og mener avgjørelse om ny industrihavn ved Leirpollen bør utsettes.

Publisert: 02.nov.2017 16:27
Oppdatert: 02.nov.2017 20:22

Norterminal/Norhavn har varslet at de ønsker å utvikle «HF2 Leirpollen» som ny industrihavn utenfor Kirkenes sentrum. Saken er lagt frem til førstegangsbehandling i Utvalg for plan og samferdsel 7. november.

Flere ulike miljøer har allerede varslet stor motstand til SVA dersom planprogrammet legges ut på 6 ukers høring. Kirkenes Arbeiderlag ber utvalget om å ikke legge saken ut på høring.

– Vi ber utvalget om at saken legges i bero til den nye arealplanen for kommunen er behandlet.

Da har kommunen tatt stilling til samtlige havneprosjekter og vi har klarhet i hvordan arealpolitikken skal se ut, er den klare oppfordringen fra styret i Kirkenes Arbeiderlag.

Etterlyser respekt

Særlig reagerer Kirkenes Arbeiderlag på ordlyden i prosjektet som Norconsult har skrevet i forslaget til planprogram.

«Havne- og næringsområdet ved Leirpollen, sammen med Norterminals olje- og gassterminal på Gamneset, legges til rette for å kunne bli kjerneområde for kommunens og regionens satsing innenfor olje- og gass i nordområdene», skriver Norconsult.

Dette mener styreleder Solveig Steinmo og nestleder Jørn Haga ikke er i tråd med hverken Arbeiderpartiets interne vedtak eller Kommunestyrets vedtak i by- og havnepolitikken.

– Tragedien er at man undergraver arbeidet med å etablere stamhavn på Høybukta-Vest. Vi vet at også innbyggere og reiseliv reagerer på industriplanene på Leirpollen og Dynamittneset.

Bare det faktum at man tillater seg å legge frem denne saken, tyder på at man ikke har respekt for politiske vedtak som er fattet av kommunestyret, sier nestleder Jørn Haga i arbeiderlaget.

Sak behandles på tirsdag

Saken er ventet i Utvalg for Plan og samferdsel på tirsdag. Da blir det mulig tatt en avgjørelse på om forslaget til planprogram legges på høring.

«Det skal kunngjøres ved avisannonse og direkte henvendelse til berørte parter, myndigheter og organisasjoner», skriver Norconsult. Behandling av innspill er i januar. Kommunestyret fastsetter planprogram i februar 2018. Endelig vedtak gjøres i juni 2019.

Følger flertallet

Utvalgsleder Robert Nesje i AP sier han vil følge partiets flertall når saken kommer opp på tirsdag.

– Meg bekjent er det ikke flertall i Arbeiderpartiets kommunestyregruppe for å sette denne fasen på vent. Det vil ikke være medlemsmøte i AP før de første avklaringene om planprogrammet vurderes på tirsdag, så jeg må forholde meg til kommunestyregruppa i AP og styret i Sør-Varanger AP.

– Jeg vil likevel be alle om å komme med sine høringssvar, om saken og høringsrunden fremmes, oppfordrer Nesje.

Intern splid i Ap

To faste kommunestyrerepresentanter i AP stemte mot eget parti i et opprop mot havneavtaler og manglende åpenhet, i det forrige kommunestyremøtet 25. oktober.

AP-representantene Frank Emil Trasti og Nina Gudrun Nilsen  stemte sammen med opposisjonen i et opprop mot egen ordfører, som var fremmet av H, FrP og SV.

«Det er startet opp reguleringsarbeid på andre lokasjoner som er i strid med ovennevnte vedtak», het det blant annet i uttalelsen. Dette kan tolkes med henvisning til varselet om plan på "Leirpollen HF2". Uttalelsen fra mindretallet ble avvist 16 mot 10 stemmer.

Sør-Varanger Avis har fått flere tips om irriterte medlemmer og interne vedtak som ikke følges i partiorganet. Irritasjonen i AP har nå tydeligvis også forplantet seg inn i kommunestyresalen.

Det har ikke lyktes SVA å få en kommentar fra leder i Sør-Varanger Arbeiderparti, Odne Stunes, før deadline torsdag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no