13. des
PENGER: Ellen Katrine Hætta og de andre politimestrene i landet får mindre å rutte med. Det går ut over politiarbeidet, spesielt på de mindre stedene.
 
– Mindre penger går ut over politiarbeidet
Øst-Finnmark politidistrikt har tilsammen fått 6,5 millioner kroner mindre å rutte med siden 2013. – Jeg er overbevist om at dette vil ha konsekvenser for hva vi kan rykke ut på, sier politimester Ellen Katrine Hætta.

Publisert: 21.mar.2015 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

Landets 27 politidistrikter fikk tildelt over ti milliarder kroner på årets politibudsjett. Nå har summen som politimestrene har mulighet til å disponere selv sunket med over hundre millioner kroner.

Konsekvenser

Totalt har politimestrene i de 27 distriktene mistet nesten 515,4 millioner kroner i politimistrenes frie, disponible driftsmidler i perioden 2013 til 2015. Øst-Finnmark politidistrikt har mistet drøyt 6,5 millioner kroner. Vest-Finnmark politidistrikt har mistet nesten det dobbelte.
Politimester Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark politidistrikt sier hun er i ferd med å regne på hva dette betyr i praksis for henne og politidistriktet.

– Min administrasjon innhenter opplysningene på dette nå. Jeg regner med å ha tallene klare mot slutten av denne uka, men jeg er overbevist om at dette vil ha konsekvenser for hva vi kan rykke ut på, særlig på de mindre steder. Kanskje vil det også ha sitt å si på kvaliteten på etterforskningsarbeidet, sier politimester Hætta.

Hun ser at det er nødvendig å bygge opp Politidirektoratet faglig.

- Dette vil føre til at de kan bli en ressurs også for politidistriktenenoe som ikke har vært optimalt tidligere. Vi ser fram til dette og selvsagt vil det koste noe. Dette er likevel en kostnad som bør tas. Vi forholder oss til de budsjettene vi får. Likevel: en reduksjon av politidistriktenes allerede begrensede budsjetter må nødvendigvis få konsekvenser for vår evne til å bekjempe kriminalitet, beredskap og tilstedeværelse som et reelt nærpoliti. Det er åpenbart at vi ikke klarer å levere de samme tjenestene med et redusert budsjett, sier Hætta.

Forvarsel

Allerede i januar uttrykte politimesteren sin bekymring for årets budsjett. Ikke på grunn av fjorårets pengebruk som følge av terrotrusler, men på grunn av varslede kutt.

– Vi får ikke budsjettet før engang i mars-april. Men vi har blitt varslet om noe reduksjon. Det totale kuttet blir i verste fall på et par millioner kroner i år, og da blir det litt krøkkete å få endene til å møtes. Vi kjører allerede på det vi mener er et minimum, sa politimester Ellen Katrine Hætta til Sør-Varanger Avis i januar. Blant annet hadde politidistriktet fått forvarsel om at utlendingsforvaltningen vil bli kuttet med omtrent en halv million, og hun regnet med å bli nødt til å kutte ned på overtidsbruk.

– Går dette igjennom, vil det gå ut over den vanlige politidriften, uttalte hun.

Spørsmålstegn

Politiets fellesforbunds magasin, Politiforum, har nå, etter at budsjettet er fremlagt, stilt spørsmålstegn ved hvordan det kan ha seg at samtidig som politidistriktene har fått økt budsjettene med 3,5 milliarder kroner fra 2003 til 2015, så har beløpet som politimestrene kan disponere fritt, sunket med 515 millioner kroner i samme periode. De har funnet to årsaker;

– En stor del av politimestrenes budsjetter blir satt av til pris- og lønnsjustering, og utgjør i så måte ikke en reell tilførsel av ekstra penger til politidistriktene. For perioden 2003-2015 var dette beløpet på 2,1 milliarder kroner, altså godt over halvparten av den totale budsjettøkningen. En nesten like stor del av politiets budsjetter blir satt av til å dekke øremerkede tiltak, som for eksempel tildeling av nye politistillinger, uttransporteringer eller barnehus. For perioden 2003-2015 var dette beløpet på snaue 1,9 milliarder kroner, som ikke kan brukes til noe annet enn det de er øremerket til, skriver Politiforum.

Konsekvenser

Ifølge Politiforum kan konsekvensene dette får for politidistriktene, være dramatiske. Politimestrenes frie midler er pengene som brukes til utstyr, sommervikarer og etterutdanning for ansatte.

Kilder opplyser til Politiforum at dette betyr at den gamle og slitte politibilen som distriktet hadde planer om å bytte ut, kanskje må kjøre i ett år til. Det blir færre av de nye, sårt tilrengte hjelmene. Avhørsrommet står fortsatt tomt, fordi det ikke er penger til å kjøpe inn avhørsutstyret. Men fordi politimestrenes handlingsrom har blitt så sterkt redusert over så mange år, fører dette først og fremst til at distriktene må sjonglere med stillingene. Det blir mindre sjanse for sommerjobb til nyutdannede politifolk. Folk i permisjon, eller ansatte som slutter, blir kanskje ikke erstattet.
Og hvis «uerstattelige» ansatte slutter, som for eksempel noen på operasjonssentralen, er de nødt til å bli erstattet - for eksempel ved at en etterforskerstilling flyttes. Dermed blir det en stilling mindre på etterforskning.
Politiforum vet at det nå er krisestemning i flere av landets politidistrikter. Stramme budsjetter har blitt strammere, og politimestrene har store problemer med å få endene til å møtes.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no