8. des
LØSNING: Politikere fra EU og politikere fra Finnmark møttes denne uka i Kirkenes. Felles problemstillinger og hvordan man løser dem i nord stod på programmet. (Foto: Yngve Grønvik)
 
- Mye å lære i arktis
EU-parlamentarikere på besøk i Kirkenes er imponerte over hvordan man får til å leve, bo, arbeide og samarbeide med en krevende nabo.

Publisert: 22.feb.2015 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

- Som politiker liker jeg å se med egne øyne hvordan ting fungerer, sier danske Jørn Dohrmann.

- Det er veldig interessant å se hvordan samarbeid over grensene fungerer her oppe, sier skotske Alyn Smith.

- Det å skjønne mer om Norge og arktis er viktig for hele EU, mener Jill Evans fra Wales.

Tett program

De tre er alle EU-parlamentarikere og deltakere på en reise i Finnmark denne uka. De har vært i Tromsø og Hammerfest og skal videre til Karasjok og Sametinget, før de reiser tilbake til Brüssel. Besøket i Finnmark har kommet i stand ved hjelp av Nord-Norges Europakontor, og som medeier i kontoret har Fylkeskommunen vært vertskap. I Kirkenes besøkte de Barentssekretariatet og fikk høre fylkesordfører Runar Sjåstad fortelle om Finnmark, sekretariatsleder Pia Svensgård fortelle om barentssamarbeidet og generalkonsul Ole Andreas Lindemann og generalkonsul Mikhail Noskov fortelle om sine syn på norsk-russisk regionalt samarbeid. Hammerfest LNG og Statoil stod på programmet for politikerne.

Senere skal de besøke Oslo.

Like utfordringer

EU-politikere har mye å lære av hvordan samarbeidet her oppe fungerer, er alle de tre enige om.

- Skottland er veldig interessert i det høye nord, hvordan folk-til-folk-samarbeidet fungerer, hvordan man kan dele på ekspertise over landegrensene og hvordan det er å være et distrikt og langt unna beslutningstakerne, mener Alyn Smith.

- Vi liker å snu litt på det og si at Brüssel og London er langt unna oss, det er ikke vi som er langt unna dem, ler Jill Evans.

- Utfordringene her har dere nok felles med mange steder i Europa, hvordan få folk til å bosette seg, arbeidsmarked, transport, utdanning, og så videre. Derfor er det interessant å se hvordan man løser det her, sier hun.

- Og så er det viktig å se på om vi kan bidra med noe, hvordan vi kan hjelpe. Spørsmålet om jernbaneforbindelse mellom Finnmark og Finland, for eksempel. Det handler om mye som EU er opptatt av, det handler om avstander, økonomi, transport, grensekryssing, næringsutvikling, trygg energi og mye mer, sier Jørn Dohrmann.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no