23. okt
LEVERING: Politiet har organisert innlevering av uregistrerte våpen tidligere. Her er noe av innleveringen fra 2012. (Arkivfoto)
 
- Mye kunne gått fullstendig galt
Mannen ville på skytebanen midt på natta, og tok med seg pistol og kuler. Så havnet han i slagsmål.

Publisert: 23.nov.2016 15:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

Hendelsen skjedde i Kirkenes sentrum, natt til søndag 27. desember i fjor. Saken var oppe i Øst-Finnmark tingrett denne måneden. Da ble mannen dømt til fem måneder ubetinget fengsel.

Mannen tilsto hele saken i retten. Han fortalte at han hadde fått lyst til å dra på skytebanen etter å ha vært på byen og drukket den natta.

Uten noen som kunne kjøre ham, og uten penger til taxi, valgte han å gå til skytebanen. Han tok med seg pistolen og to magasiner, hvert med 16 skudd. Magasinene lå i lommene, pistolen i bukselinninga.

Slagsmål

På vei til skytebanen kom han over et slagsmål mellom to personer. Ifølge ham virket det som den ene personen ikke kunne forsvare seg. Han prøvde først å roe ned situasjonen ved å snakke til dem. Men det fungerte ikke, og etter hvert ble han selv blandet inn i slosskampen. Han fikk flere slag, og falt på bakken.

Da falt pistolen og magasinene ut av lommene og bukselinningen. Ifølge mannen selv satt han det ene magasinet i pistolen som en stressreaksjon idet han samlet alt opp fra bakken, ikke for at han skulle skyte.

Mens han forsøkte å sette pistolen tilbake i bukselinningen, fikk han ordre av politiet om å legge seg ned, og han ble pågrepet.

Politiet beslagla våpenet og 1000 skudd hjemme hos mannen etter arrestasjonen.

- Et varsel

Retten var ikke nådig mot mannen, og så for seg seks-sju måneders fengsel.

- Straffenivået skal gi et varsel til andre som kunne tenke seg å ta med våpen på offentlig sted. (...) Det vektlegges i skjerpende retning at tiltalte var beruset og at han gikk inn i en anstrengt krangelsituasjon med våpenet på seg, og at han på et tidspunkt satte magasinet i pistolen. Situasjonen kunne lett ha kommet ut av kontroll og mye kunne gått fullstendig galt, skriver tingretten.

Straffen ble skjerpet av at mannen ikke hadde lisens for å ha pistolen eller de 1000 skuddene. Han hadde kjøpt dem hos en privatperson.

Tilståelsen hans ga ham bare litt strafferabatt, siden politiet hadde tatt ham på fersk gjerning. Han fikk imidlertid enda litt mindre straff fordi saken hadde tatt unødvendig lang tid å komme til retten.

- Forholdet skjedde i desember 2015, og allerede i januar 2016 forelå siktedes erkjennelse. (...) Det er her tale om en ren liggetid på cirka sju-åtte måneder, påpeker retten.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no