17. okt
KVINNER PÅ TORGET: Ellen Marit Sunde, Camilla Svegaard og Lena Bergeng håper massevis av folk - både kvinner og menn - møter opp på torget lørdag.
 
- Nå går likestillingen i revers
Forslaget om reservasjonsrett for leger har skapt engasjement for den internasjonale kvinnedagen.

Publisert: 06.mar.2014 14:09
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

- Jeg må være så ærlig å si at jeg aldri har feiret 8. mars før, sier Lena Bergeng. Hun sitter sammen med åtte andre i 8. mars-komiteen, og det er flere som mener at det virkelig er noe å kjempe for i år.

- På 70-tallet gikk våre mødre i tog for å sikre selvbestemt abort. Det er en folkerett, sier Bergeng. Men lovforslaget som går rundt om i landet nå, der leger kan få reservasjonsrett mot å ha konsultasjoner med kvinner som vurderer abort, går ifølge 8. mars-komiteen på tvers av denne folkeretten. Dermed blir det hovedtemaet i årets 8. mars-markering.

På torget

Alt foregår på og ved torget i Kirkenes. Det er der interesserte bør møte opp lørdag ettermiddag, for en åpningsappell. Så går det tog rundt i sentrum og tilbake til torget, før det blir 8. mars-kafé på Ritz. Der blir det flere appeller, musikalske innslag og allsang.

- Det mer detaljerte programmet er ikke hundre prosent spikret. Men vi har akkurat fått vite at Andreassen Sine kommer til å spille, forteller Bergeng.

Vanskelig tema

Abort er et vanskelig tema, skal man spørre 8. mars-planleggerne. Dermed er det viktig å ikke gjøre prosessen rundt vanskeligere. Komiteen mener det vil skje om legene får reservasjonsrett mot å ha abortkonsultasjoner.

- Det har blitt mer og mer vanlig å kunne snakke fritt om fysiske og psykiske lidelser, men abort er det fremdeles nesten ingen som snakker om, sier Camilla Svegaard. Hun er sykepleier selv, og har erfart at kvinner som har tatt abort har det vondt både fysisk og psykisk.

- Det er ingen som tar lett på abort. Derfor er det viktig å komme til en lege som en allerede har en god dialog med. Om man i stedet skal sendes videre til en annen lege, blir det feil, mener Bergeng.

Økonomi og pappaperm

Det finnes selvfølgelig en del andre temaer som nok vil bli tatt opp under 8. mars-markeringen. Komitémedlemmene nevner hardere økonomiske kår for foreldre, siden barnehagenes makspris økes over hele landet, og finnmarkstillegget i barnetrygda tas bort.

- Jeg vil merke at finnmarkstillegget er tatt bort, sier Svegaard.

Andre ting som kan bli tatt opp inkluderer utfordringer med at økt kontantstøtte fører til færre barnehagebarn, og at pappakvoten for foreldrepermisjon innskrenkes.

Torsdag kveld denne uka settes det opp et paroleverksted i lokalene til Pikene på Broen. Der kan folk som ønsker å ha en parole møte opp og få hjelp.

- Menn er absolutt også velkomne på markeringen, påpeker Svegaard.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no