15. okt
LETTET: Det var en alvorstynget, men lettet Henning Bråten som stilte på Samfundshuset torsdag kveld.
 
– Nå kan vi sove litt lettere
Fagforeningsleder Henning Bråten er glad for at arbeiderne kan konsentrere seg om annet enn pengemangel den neste måneden. Utbetalingene skal kunne starte mandag.

Publisert: 20.nov.2015 14:53
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Det er regnet at et beløp på cirka 20 millioner kroner skulle utbetales til sammen til de ansatte på Sydvaranger denne uka. Men da konkursen var et faktum på onsdag, ble det klart at selskapet ikke kunne betale ut novemberlønningen.

Lønnsgarantifondet skal egentlig dekke det Sydvaranger skylder de ansatte. Men der er det behandlingstid, og i mellomtiden står de 380 ansatte uten en månedslønn.

Torsdag kom en raskere løsning på plass. Sparebank1 stiller opp med egen pengebeholdning, og betaler ut feriepengene som de ansatte har krav på gjennom lønnsgarantifondet.

Til gjengjeld får banken tilbake pengene når lønnsgarantifondet betaler ut feriepengene på et senere tidspunkt.

Trond Hanssen, konserndirektør i Sparebank1 Nord-Norge, regner med å kunne begynne å betale ut pengene på mandag.

– Nå venter vi på at vi får inn kravskjemaene til de ansatte via bostyrer eller fagforening. Det får vi nok innen mandag. Når vi har fått dem, vil vi begynne å overføre pengene, sier han til SVA.

Lettelse

For Henning Bråten, hovedtillitsvalgt for de ansatte, kommer dette som en lettelse.

– Jeg synes det er en fantastisk løsning. Nå kan bekymringene rettes andre steder enn at man ikke har penger. Vi kan begynne å se veien til å søke jobb, og vite at vi overlever nå tross alt, sier han.

– Det gir også oss i klubben mye større ro. Det er masse jobb som fremdeles skal gjøres, men nå kan vi sove litt bedre i helga, slår han fast.

Bråten er imponert over hvor fort lønnsutbetalingen kom på plass.

Roy Olsen har jobbet med sprengning i gruva i fem år, og med pumping i ett år. Han fikk beskjed om konkursen på seksårsdagen for sitt arbeid for Sydvaranger, og fikk sjokk da den kom to dager før lønna. Nå er han mer fornøyd.

– Det ordnet seg i første omgang, sier han. Han tror på at det går greit med behandlingen i lønnsgarantien.

– Den ligger jo i Vardø, så det er ikke noe problem, sier han.

Ikke lønnsoversikt

Grunnen til at det er feriepengene som blir utbetalt, og ikke den vanlige novemberlønna, er at det ikke fantes klar oversikt over lønnsutbetalingene på Sydvaranger.

Den vanlige lønnsslippen inkluderer blant annet ti dagers forskuddslønn. Det er arbeidsdager som nå ikke blir arbeidet. I tillegg mistet flere i bedriften noen planlagte arbeidsdager da konkursen var et faktum.

Konserndirektør Hanssen i banken forteller at de som ikke har feriepenger av en eller annen grunn, eller der feriepengene ikke dekker behovet, må kontakte banken for individuelle løsninger.

– Vi må ha en tydelig bekreftelse på krav fra boet, før vi kan gi ut penger. Vi vil jo ha tilbake pengene fra lønnsgarantiordningen, og da må vi vite at den ansatte kommer med et reelt krav, sier Hanssen.

Bostyrer Leif Petter Madsen forsikrer torsdag kveld at de skal bidra med å få på plass det som trengs.

Fagforeningsleder Henning Bråten takker alle som har vært i sving siden konkursbeskjeden kom onsdag.

– Det er ikke hver dag man flytter så mye på 24 timer som vi har gjort her, sa han torsdag kveld.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no