15. okt
HUNDEEIER: Anne-Mari Helsing har selv to hunder. Her er den ene av dem, Zaro. – Hunder og katter har vokst opp sammen hos meg og har et nært forhold til hverandre. Mine hunder kunne nok også ha skremt bort fremmede katter, men de får ikke gå løse, sier hun.
Foto: Yngve Grønvik
 
Løshund jaget og drepte katten Lucas
– Heretter kommer jeg til å anmelde løshunder til politiet hvis jeg finner eierens navn. Det er nok nå, eierne må ta ansvar for hundene sine, sier Anne-Mari Helsing.

Publisert: 25.sep.2018 10:27
Oppdatert: 25.sep.2018 11:59

– En hund som løp løs her på Hesseng tok livet av vår kjære Lucas. Jeg har hatt kontakt med hundeeieren, som har tatt ansvar og er oppriktig lei seg, og har også betalt for kremering av katten vår. Det blir ingen anmeldelse i denne saken. Men nå tør jeg nesten ikke slippe kattene ut lenger, sier hun.

Angrepet av hund

Anne-Mari Helsing har to hunder selv, i tillegg til sine tre katter. Inntil forrige lørdag hadde hun fire katter.

– Jeg satt i stua og hadde vinduet åpent. Jeg hørte et fryktelig hundespektakkel utenfor huset og gikk for å se. Da kom den ene katten vår, Sigrid, løpende inn i vill panikk. Den andre katten, Lucas, som også var ute, var ikke å se. Det eneste jeg rakk å se utenfor var en hund som forsvant av gårde i full fart, forteller Helsing.

Hun forteller at hun gikk ut for å lete etter katten.

– Lucas var 12 år gammel. Han hadde hjerteproblemer, derfor var begge bakbeina dårlige, så han kunne ikke klatre i trær lenger eller løpe veldig fort. Men han var ellers frisk og rask og i godt humør. Han beveger seg nesten aldri utenfor gjerdet lenger, og jeg så de to ligge utenfor huset ti minutter tidligere. Derfor trodde jeg ikke han kunne ha kommet seg langt, men han var ikke å finne, forteller hun.

– Jeg traff en mann som kunne fortelle om en stor hund som hadde løpt etter en katt som passet til beskrivelsen av min. En stund etter fikk jeg en telefon fra noen som hadde funnet Lucas i hagen, død. Jeg gikk dit for å se, og fant han. Det var tydelige tegn etter kamp. Han hadde sloss for livet, forteller Helsing.

Stor sorg

Anne-Mari Helsing er sterkt knyttet til dyrene sine og forteller at også dyrene har et nært forhold til hverandre.

– Både hunder og katter har endret adferd etter det som skjedde. De leter etter Lucas, står ved vinduet og ser, har prøvd å legge seg i kattekurven hans. Lucas og Sigrid var uatskillelige, de har holdt tett sammen de to årene vi har hatt henne. Hun har begynt å mjaue og skrike, noe hun aldri har gjort før, og går rundt og leter. Det er hjerteskjærende å se på, og jeg har min egen sorg, som også er stor. Jeg vet jo at uhell kan skje når man har utekatter, men dette var så fryktelig unødvendig. Jeg klandrer ikke hunden, den er jo en hund og har sine instinkter. Mine hunder ville også jaget en fremmed katt, men jeg prøver å ha dem under kontroll så godt jeg kan, sier hun.

– Ikke hundens skyld

Anne-Mari Helsing sier hun ikke vil anmelde hundeeieren til politiet. Hun mener at det ville være meningsløst hvis deres hund skulle bli avlivet på grunn av dette.

– Jeg vil jo ikke påføre den familien den sorgen det ville blitt, og hunden har jo ingen skyld, den fortjener jo ikke å dø. Noe annet hadde det vært hvis eieren ikke hadde tatt ansvar, hvis dette hadde vært et gjentakende problem og det ikke hadde nyttet å snakke til eieren. Eller hvis det feilet hunden noe som kunne forklare aggressiv adferd. I dette tilfellet har hundeeieren tatt ansvar for det som skjedde, og det er jeg glad for, men sorgen er jo stor likevel, sier hun.

Ta ansvar

Helsing forteller at hennes erfaring med hundeeiere dessverre er at mange ikke tar ansvar. Noen slipper løs hunder uten å tenke på konsekvensene.

– De tenker ikke på at folk kan være veldig redde for hunder eller at hunder kan finne på å jage andre dyr. Jeg har hørt om folk som har fått drept både katter og kaniner på grunn av løshunder. Det kan skje uhell og hunder kan komme seg løs, men jeg har inntrykk av at ikke alle bryr seg så veldig om det. Jeg har mange ganger tenkt at det er mange folk som ikke skulle hatt hund. Det er et stort ansvar og krever mye arbeid å ha et dyr, sier hun.

Avlives etter loven

– Jeg vet ikke hvor mange katter som blir drept av hunder, men mange mister kattene sine, de finner dem aldri igjen, de får ikke noe svar på hva som skjedde med dem. Og det er mange hunder som løper løse. Folk burde melde fra til politiet med en gang, slik at de kunne melde det på twitter, men det skjer sjelden. Det kan jeg i alle fall si sikkert, for det er mange som melder hundene sine savnet på Facebook, eller som melder at de har sett en løs hund, uten at politiet melder om det, sier hun.

Hundeloven sier at alle kan ta vare på løse hunder, og at politiet kan avlive dem, hvis ikke eier henter dem og de ikke kan omplasseres. Hundeloven sier også at løse hunder som angriper andre dyr der båndtvang gjelder, kan avlives. Båndtvang gjelder fra 1. april til 21. august.

– Jeg er ikke enig i alt i hundeloven, den er for bastant. Det er for lett å få hunder avlivet. Da Lucas ble drept møtte jeg meg selv i døra så det smalt, men jeg mener likevel at det ikke bestandig er rett å avlive hunden. Det er hundeeierne som er ansvarlige, sier Anne-Mari Helsing.

Politiet

Det var ikke mulig å få tak i noen hos politiet som kunne kommentere saken til SVA, men antall twitter-meldinger hos politiet i Finnmark viser at løse hunder er en hyppig gjenganger. Det var 16 meldinger bare i september.

 
LUCAS: Katten Lucas ble drept av en løshund. Anne-Mari Helsing mener alt for få hundeeiere tar ansvar for hundene sine.
Foto: Privat
SORG: Både Anne-Mari Helsing og katten Sigrid savner Lucas som ble drept av en løshund forrige lørdag.
Foto: Yngve Grønvik
POLITIET: Bare hittil i september har politiet i Finnmark twitret om løse hunder 16 ganger.
(Utdrag fra politiets twitterkonto)

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no