22. nov
KRITISK: Nå må Sør-Varanger kommune og næringsinteressene bli enige med staten om lokalisering av stamnetthavn, til det beste for lokalsamfunnet, mener daglig leder Guro Brandshaug i Kirkenes næringshage. (Foto: Tor Sandø).
 
- Nå må vi samles om stamnetthavn-lokalisering
Plasseringen av ny av stamnetthavn er igjen blitt gjenstand for usikkerhet. Guro Brandshaug i Kirkenes næringshage mener det er lokalsamfunnet som kan bli den største taperen.

Publisert: 23.mar.2017 16:02
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Kommunestyret har vedtatt Høybukta vest, men den nye mulighetsstudien som er kommet, sprer ny usikkerhet rundt vedtaket.

- Aktiviteten i Barentshavet sørøst nærmer seg stadig Kirkenes. Nå må vi samles om lokalisering, bli ferdige med interne stridigheter og motarbeidelser, og jobbe frem en løsning vi alle kan posisjonere i fellesskap, sier Brandshaug.

- Glipper gavepakke

Næringshagens leder sier seg uhildet både når det gjelder politikk og de mektige næringsinteressene som er involvert. 

- Igjen en appell til handling for fellesskapet; Sør-Varanger har tapt nok tid, posisjon og penger på prosessen så langt, sier hun.

Brandshaug kaller KVUen som kom, en gullkantet gavepakke for et lite lokalsamfunn. Bare i den såkalte Kirkenespakken lå 400 millioner kroner i diverse utbygginger i området.

- Den viste at staten kastet sine øye på området. Nå er jeg redd denne gavepakken og momentet er i ferd med å bli skuslet bort. Det takket være kamper, omkamper og motkamper. Det hele kan nå ende med at vi blir «avspist» med 100 millioner kroner fra regjeringen, sier Brandshaug, og legger til;

- I realiteten tror jeg vi kunne fått så mye mer gjennom konstruktiv samhandling. Situasjonen er dypt alvorlig.

Mange om beinet

Stamnetterminalsaken har blitt innviklet. Politiske interesser, og ikke minst næringsinteresser, går mot hverandre. Tschudi, Norterminal og Kirkenesbase CCB, står på hver sine nes og kjemper for sitt og mener seg både forskjellsbehandlet og motarbeidet på hver sine måter. 

- Og disse lobbyerer sine saker inn mot politikerne som skal bestemme dette endelig. Private interesser er alltid sterke, og må gjerne styres gjennom fellesskapets beslutninger og langsiktige strategier. Dette er hva vi har fått kommunisert som en viktig faktor til grunn for en positiv utvikling i Hammerfest, sier hun.

Brandshaug viser til at varaordføreren i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss, besøkte Næringshagens julebordseminar og fortalte om om erfaringene de har gjort seg.

- Marianne rådet oss til å våge å ta en beslutning, legge strategien deretter, og uansett irritasjon over staten, så får man til mer ved å samarbeide med de sentrale myndighetene. Min oppfordring er å lytte til dette rådet, å begrave stridsøksene en gang for alle og møtes om et felles prosjekt der vi samlet kan vinne frem, sier Brandshaug.

Hva skal kommunen gjøre?

I Sør-Varanger ble Leirpollen i 2005 vedtatt som lokalitet for en ny stamnetterminal. Siden den tid har mange forutsetninger endret seg, både med statens KVU behandling og med nye private interessenter på banen.

- Målet er imidlertid uendret. Tilrettelegging for økt maritim infrastruktur og aktivitet er det vi alle jobber mot. Men med endrede forutsetninger må gjerne strategi og retning tilpasses noe underveis når terrenget endres. Min vurdering er at i denne saken handler det om en lokasjon der trekløveret stat, kommune og private aktører samles om et felles prosjekt.

Høybukta vest

Lederen i næringshagen betegner det nylige vedtaket om Høybukta vest som ny stamnetterminal som et godt vedtak. Det er et prosjekt som man i den nye mulighetsstudien anslår kan bli dyrest for kommunen med havneutbygging, men billigst for staten med veitilslutning.

- Dette er et vedtak som samler kommune, stat og næring. Den nye mulighetsstudien viser at det er liten forskjell i kostnader til havneutbygging ved de ulike lokalitetene. Ved å gå inn i samarbeid med staten om Høybukta vest vil kommunen kunne komme billigere ut ved at staten tar utgiftene med prosjektering- og reguleringskostnader, sier hun.

Rapport etter rapport

Hun mener det er positivt at ordføreren står fast ved Høybukta vest-vedtaket.

- Totalkostnaden vil til slutt, slik jeg oppfatter det, heller bli mindre for kommunens del med det vedtaket som nå er fattet. Vi må ikke gå bort fra Høybukta vest nå. Heller få arbeidsro rundt prosjektet og jobbe frem muligheter for realisering.

- Og med det skyver kommunen enkelte av næringsinteressene fra seg?

- De kan fortsette med rapportskriving som argumenterer for det ene prosjektet mot det andre, men på et tidspunkt må vi slutte å lage rapporter vil ønsker å slå hverandre i hodet med. Situasjonen nå minner litt om som du spør, får du svar. På et tidspunkt må vi lande på et vedtak om en lokalisering og da gå videre med utredninger av dette for realisering, ikke for argumentering. Hva gjelder andre private prosjekter er det fortsatt kommunens jobb å legge til rette, men de private aktørenes jobb å realisere.

- Hva med Leirpollen?

- Med konklusjonene i KVU Kirkenes og KS1 rapporten, samt regjeringens vedtak så kan jeg ikke se at man på Leirpollen vil få den økonomiske drahjelpen man har behov for. Jeg er klar over at Regjeringen åpner for andre lokaliteter, men deres økonomiske bidrag vil likevel forbli uendret.

Oljeselskapene

Den 23. og 24. runden i Barentshavet og søken etter olje og gass-aktivitet er det Sør-Varanger kommune trakter etter. Mulighetene er store for at funnene blir gjort i et område som er mye nærmere Kirkenes enn Hammerfest.

- Letingen er snart i gang. Vi må nå posisjonere oss samlet og konkurransedyktige inn mot operatørselskapene Statoil og Det norske. Disse vurderer nøye sin lønnsomhet, og det er helt avgjørende at vi legger positivt til rette for deres behov og interesser. Det gjør vi ikke om vi samtidig kommuniserer interne stridigheter og politisk uro. Alle er best tjent med mer smidighet slik at vi unngår en situasjon der vi alle kan bli tapere. Trekløveret med staten, kommune og private aktører må nå få arbeidsro rundt et felles prosjekt. Det er det hele Sør-Varanger er mest tjent med, sier næringshageleder Guro Brandshaug.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no