7. des
JOBB: Det har vært en lang og hard kamp for Knut Persen å sette Menna-huset i stand. Nå er han snart i mål.
 
– Nå ser snart Menna-huset også ut som et hus
Etter 1,8 millioner kroner i utgifter og 15 år med mye frem og tilbake, så jobber Knut Persen nå hardt for å lukke huset.

Publisert: 28.jul.2014 15:46
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Persen innrømmer at han er lei av hele prosessen rundt huset han vokste opp i. I arbeidet med huset fra 1879 har han møtt motbør.

– Det har vært nære på at jeg holdt på å gi opp hele prosjektet og tenne på hele skiten, sier Persen, der han står med hammeren.

Godkjent

Av totalsummen på 1,8 millioner kroner, så har han fått 300 000 kroner i støtte av Sametinget til lukkingen av huset.

– Dette er vel og bra, men pengene går fort når jeg skal ha ni vinduer til 40 000 kroner stykket, mur, vann, kloakk, reisverk og alt annet rundt byggingen.

Det er 1,5 millioner kroner som jeg har stått for selv da. Jeg har fått avslag hos Finnmark fylkeskommune og fra Riksantikvaren. Men jeg gir ikke opp.

For ti år siden ble Menna-huset flyttet opp på andre siden av Langfjordveien, der han bor, fordi kommunens gang- og sykkelsti skulle gå der huset sto. Siden har huset stått på Persens egen eiendom på andre siden av veien.

– Det har vært mye fram og tilbake og jeg fikk beskjed av Sametinget at det var flyttet på feil plass og at huset skulle stå der garasjen sto. Helt utrolig. Da var det på grensen til trakassering. Men tiden leger alle sår er det noe som heter.

Ikke pent

Huset har tålt tidens tann godt, siden oldefaren hans, Menna, bygde det i Lerpollen før han så at Sandnes var det perfekte stedet for huset han hadde bygd. 135 år etter innser Persen at Menna-huset ikke var spesielt pent der det har stått de siste tiårene.

– Mange har lurt på hva som ville skje med huset. Nå bytter jeg ut alle morkne planker og bygger det inn. Menna-huset vil få rollen som kårstue i årene som kommer. Totalt vil bygget være på rundt 70 kvadratmeter. Nå er til og med veggene så og si rett, sier Persen og tørker svetten i panna.

Rivingen og snekkerarbeidet begynte i midten av mai. 19. september reiser han og kona på sin årlige vinterdvale på Kypros.

– Innen da skal jeg være ferdig med inventaret og isoleringen. Det er ikke bare-bare. Mye av tiden har vært brukt til å fjerne råttent panel. Så skal skjevhetene skal rettes opp, vegger tilpasses. Snekkerjobben har jeg fått hjelp til. Og så har jeg mange andre som er her og hjelper meg.

15 år

Det var i 1999 han og familien først begynte å snakke om at huset måtte tas vare på.

– 15 år er gått, med mye motstand og mange tunge stunder. Jeg har ikke vært i tvil om hva publikum har ment. Og jeg har selv vært inne på tanken om å sette fyr på huset, eller «skithelveteskåken nummer 2», som vi også har kalt huset.

Men når vi nå snekrer på reisverket som skal lukke bygget, så begynner jo også dette huset å se ut som et hus, sier Knut Persen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no