15. okt
HÅPER: Rektor Øystein Hansen håper at elevene bak seg ikke blir de siste på IB-linjen. Elever: Kristina A Hamre, Eskil Bergersen, Niklas Buarø, Karoline E Dahlen og Ronja M Nilsen. Begge foto: Jørn Fossmo).
 
- Nederlag å legge ned
- Det er et tilbakeslag for skolen og kommunen dersom IB-linjen på Kirkenes videregående skole blir lagt ned. Det frykter elever, lærere og rektor Øystein Hansen.

Publisert: 09.sep.2016 15:25
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

- Det har tatt noen år å bygge opp dette internasjonale tilbudet. Nå ser vi fruktene av dette arbeidet, nå fungerer det godt og er et attraktivt alternativ til de andre retningene her, men så blir vi kanskje nødt å legge IB-linjen ned i 2019, beklager rektoren.

Trass i at fylket i sine planer og målsettinger profilerer sine strategier for det internasjonale arbeidet i regionen, vedtok som kjent fylkestinget i vinter å legge ned IB- tilbudet som følge av økonomiske innstramninger eller «modernisering» som fylket selv velger å kalle det. I sine målsetninger legger fylket vekt på blant annet å ha skape møteplasser mellom regionene i Barentssamarbeidet, og styrke opplæringen og kompetanseutviklingen på tvers av landegrensene. Bilaterale samarbeidsavtaler og felles opplæringstilbud for russiske og norske elever og lærere er konkrete eksempler hentet fra de foreslåtte strategier.

- Det er synd at det beste tilbudet i fylket på dette satsingsfeltet er vedtatt lagt ned. Vi har lagt ned mye innsats for å etablerer et atttraktiv tilbud og jobbet hardt med rekruttering. Nå som dertte arbeidet begynner å bære frukter, skal vi altså bare avvikle. Sist inn, først ut, synes å være regelen for fylket, mener rektor Hansen.

Tilbud ut 2019

IB-ansvarlig Nina Greiner Iversen forteller at i dette skoleåret starter 15 elever på IB. Etter VG1 kan elevene velge dette to-årige løpet. I vår fullførte ni elever avsluttende eksamen.

- Også neste skoleår (2017) kan elever fra Kirkenes videregående skole og elever med fullført VG1 fra andre skoler i Finnmark, andre deler av Norge eller fra utlandet melde seg på. De må ha noe forkunnskap i engelsk og matte, være motivert og skrive et motivasjonsbrev og legge ved søknaden. Alle søkerne blir intervjuet for å se om de har rett motivasjon for å gå IB DP. Dette tilbudet og  bli uteksaminert våren 2019, men så er det slutt. Svært synd fordi IB-linjen representerer en annen type undervisning enn den  tradisjonelle, slår hun fast. 

Kritisk tenkning og samhandling

- Mer samhandling mellom elev og lærer, mer dialogbasert undervisning, og vi legger opp til at studentene skal øve på kritisk tenkning. Det vi kaller for en aktiv virkelighetsforankring forsøker vi å få til gjennom å være mer ute i felten og etablere felles prosjekter med andre slike skoler i Troms og Russland. Skolen har i år maktet å rekruttere elever fra land som Kongo, Gambia, Russland og Sverige. All undervisning foregår selvsagt på engelsk, forteller hun.

- IB gjør oss mer nysgjerrige, selvstendig og spørrende forteller Ronja Maria Nilsen (16) som flyttet fra Hammefest i høst.

- Her er vi mer aktiv i timene, vi lærer å tenke internasjonalt, se flere miljøer og får et videre perspektiv, sier hun.

19-årige Karoline Engseth Dahlen fra Kirkenes tok eksamen i vår. Nå har hun lyst å studere medisin og ser absolutt mange fordeler av å ha gjennomført IB-studiet.

- Jeg følte at vi fikk gå mer i dybden i fagene og ble dermed også bedre forberedt til det som venter oss på universitetene. Disse to årene har gjort meg mer selvstendig. Jeg vil nok vurdere å ta turnustjeneste i utlandet etterhvert, og da vil IB-studiet komme godt med, sier hun

Flinke lærere

En av guttene, Niklas Buarø, kommer bort til oss og forteller at dette studiet var midt i blinken for han.

- Jeg var noe skolelei og søkte IB fordi jeg ble fortalt at det var en annerleders linje. Nå stiller jeg sterkere. Er blitt bedre kjent med elevene i klassen, fått tilbake motivasjonen og gnisten og har satt meg klare mål. Og så vil jeg rose de fantastiske lærerne på linja.

- Lærerne gjør mer for oss enn vi hadde forventer og ønsker så sterk at vi skal lykkes, sier en av jentene og får anerkjennende nikk fra andre rundt bordet.

Også rektor Hansen har latt seg imponere over det samholdet og entusiasmen han har observert blant elevene på IB.

- Den generelle delen av læreplanen får vi jobbet for lite med i den videregående skolen. Her snakker en om at skolen skal utvikle det meningssøkende, kreative og skapende mennesket. På IB vil jeg hevde at den generelle læreplanen er satt ut i praksis, slår han fast.

- Ikke verd å satse på

Hansen forteller at samarbeidet som Kirkenes videregående har med to skoler i nordvest-Russland trolig vil falle bort dersom IB blir tatt fra dem.

- En viktig del av profilen som internasjonal skole vil forsvinne. Dette gjør noe med skolen. Vi mister en viktig fasett, frykter han.

- Et tilbakeslag for skolen og kommunen og urettferdig for elevene i Øst-Finnmark i forhold større tilbud i Vest-Finnmark, mener elevene.

- Det virker som at vi ikke er verd å satse på, uttrykker de skuffet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no