11. des
PRIVATISERING: SV er kritiske til privatiseringen av offentlige tjenester og vil ha vikarbyråene kastet ut, sier partiets ordførerkandidat, Pål K. Gabrielsen. (Arkivfoto: Anne Mette Bjørgan).
 
- Nei til privatisering av offentlige tjenester
SV sier et klart nei til privatisering av offentlige tjenester og vil kaste ut vikarbyråene fra kommunen.

Publisert: 04.sep.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Partiets ordførerkandidat, Pål K. Gabrielsen, sier at de i neste kommunestyremøte vil fremme et forslag om dette som gjelder helse- og omsorgssektoren.

- Helse- og omsorgstjenesten er i dag dominert av det vi kaller stoppeklokkeomsorg, som enkelt betyr at en person skal ha et visst antall tjenester som hver for seg tar et visst antall minutter. SV ønsker at systemet heller skal ha tillit til den enkelte, slik at sykepleier og helsefagarbeider i samråd med den enkelte som har krav på omsorg, kan få til en tjeneste som er tilpasset fra dag til dag, sier Gabrielsen.

Tillitsreform

Ordførerkandidaten kaller dette en del av en tillitsreform i det kommunale system.

- Det vil også få andre direkte positive konsekvenser. At den enkelte får være med å bestemme sin hverdag bedre, vil medføre en triveligere arbeidsdag og en naturlig konsekvens av det igjen vil medføre at sykefraværet går ned. Fortjenesten vil vi bruke til å få flere hender inn i helsesektoren slik, at hverdagen og dagens stress vil minske. Tillitsreformen er SVs alternativ til privatisering og konkurranseutsetting, sier Gabrielsen.

På siste kommunestyremøte ble kommunens høringssvar på finansiering av private barnehager vedtatt.

- SV foreslo at vi skal ha lokale forhold som basis ved utregning av overføring av offentlige midler til private barnehager og at en avkortning vil skje hvis ikke de private kan dokumentere like pensjons- og arbeidsforhold og rettigheter som ved de kommunale barnehagene. Det vil bety at kommunale og private barnehager vil få tilskudd basert på driften og dermed like vilkår.

Nedstemt

Dette forslaget ble nedstemt også av Ap.

- De støtter dermed forhold som gjør at privatiseringsprosessen av offentlige tjenester akselerer. Med saken i Vadsø rundt generasjonsbarnehagen der og de kommunale ansattes frykt for å miste arbeidet, burde Ap ha stemt anderledes. Med dette vil SV ha bort de private vikarbyråene som kun medfører kommunalt armod gjennom sitt profittjag og dårlige arbeidsbetingelser for sine ansatte. Vikarbyråer som Stenimed og Valemon måtte gå på grunn av sine dårlige arbeidsbetingelser. SV har fått høre at disse fremdeles er inne. Stemmer dette, skal de ut av vårt kommunale system umiddelbart. Vi vil aldri støtte noen som har arbeidsbetingelser som er en utnytting av de ansatte. Dagens vikarbyrå, Vacant, har også betingelser som ansees som ren utnytting, og dette kan ikke aksepteres, sier SVs førstekandidat til kommunevalget.

Millioner

I fjor ble det brukt rundt 25 millioner kroner til innleie av vikarbyrå innenfor helse og omsorg.

- Hvorfor brukes ikke disse pengene til å ansette egne folk? Det er også en mulighet å ha en lokal og kanskje intern vikarpool administrert av kommunen hvor de som ser seg muligheter til å bidra ekstra kan melde seg? Uansett - få ut vikarbyråene , -og ha 100 prosent tillit til egne ansatte på at de kan løse oppgavene, sier Gabrielsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no