23. okt
SV-REPRESENTANT: Pål K. Gabrielsen. (Arkivfoto)
 
- Neiden kan styrkes i fremtida
Senterpartiet er ikke de eneste som stiller seg opp mot Fossheim-nedleggelsen.

Publisert: 02.jun.2017 11:22
Oppdatert: 23.okt.2017 11:20

I formannskapet var Senterpartiet alene om å stemme mot nedleggelse av Fossheim skole til høsten. Men der har ikke Sosialistisk Venstreparti representanter, og det partiet blir med på diskusjonen når saken kommer opp i kommunestyret.

Og saken fortjener absolutt mer diskusjon, mener Pål K. Gabrielsen, en av to SV-representanter i kommunestyret.

- Dette er den eneste skolen vi har i skoltesamisk miljø, og nå står åpningen av Skoltesamisk museum i Neiden for tur i juni. Det bringer internasjonal aktivitet, med både kompetanse og studenter til bygda. Etter all sannsynlighet vil det medføre ønsket bosetting i Neiden. Men om vi legger ned skolen, mister vi den muligheten for å styrke Neiden, mener han.

Analyse

SV-politikeren etterlyser samtidig en analyse av både skolemiljø og innsparing.

- Saksframlegget i formannskapet viste til opplæringsloven, men politikerne bes om å bare tenke selv om følgene. Det må også dokumenteres at å beholde Fossheim skole vil belaste andre skoler, mener han. Han trekker blant annet frem spørsmålet om transportkostnader.

På lengre sikt, noen år frem i tid, mener Gabrielsen også at stamnetthavna på Høybukta Vest skaper muligheter for folk som vil bosette seg i Neiden. Det blir nemlig ikke så mye lengre å kjøre dit fra Neiden enn fra Kirkenes.

Nærskoleprinsippet

Gabrielsen ser argumentet med at det blir dårligere læringsmiljø når det bare er tre elever igjen på skolen til høsten. Men han stusser når han ser rapporter om at tilflyttende familier har søkt om å bytte skole.

Gabrielsen spør administrasjonen om disse er inkludert i elevtallet for neste år, og mener kommunen ikke automatisk må innvilge slikt i distriktene.

- Hvorfor skal de som flytter dit begynne på en annen skole? Dette var en problemstilling med Jarfjord skole også, og foreldrene som søkte om flytting der fikk nei, på grunn av nærskoleprinsippet. Hvorfor skal de som flytter til Neiden behandles annerledes? Om det er innvilget flytting før elevene i det hele tatt er vurdert til nærskolen, er ikke det ifølge nærskoleprinsippet, mener han.

- Dette blir feil. Det virker som det kjøres en prosess bare for å få lagt ned skolen, med økonomisk motivasjon.

Gabrielsen er gift med rektoren på Neiden skole, men forsikrer at partiet har stilt opp for bevaring av skolen og bygda også før det.

- Viktigste er pedagogisk

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) står på at Arbeiderpartiet vil gå for nedleggelse, slik saken er nå.

Rafaelsen har hele tiden bedyret at det er elevenes forhold som teller, ikke det økonomiske, selv om kommunen vil spare penger på å legge ned skolen. Det forandrer han ikke på nå. Han vektlegger heller ikke spørsmålene om muligheter med Østsamisk museum.

- Det viktigste er de pedagogiske og sosiale forholdene for elevene som er der, og ikke bygda eller museet, sier han.

Rafaelsen viser til administrasjonen når det gjelder spørsmålet om mulige ekstra elever, da han ikke kjenner til den saken.

Rådmann Nina Bordi Øvergaard kommer ikke med svar på spørsmålene Pål Gabrielsen i media akkurat nå.

– Vi kommer med et skriftlig svar i tide til kommunestyret i neste uke. Vi er i ferd med å utrede det akkurat nå, forteller hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no