22. nov
 
- Nesten som en sveiseflamme
Øyenvitner både i Norge og Russland. På denne siden av fjorden så to ambulanseflypiloter meteoritten ta fyr.

Publisert: 19.apr.2014 11:06
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

Natt til lørdag ble det observert et sterkt lysglimt på himmelen. Flere kilder mener nå at det er en meteoritt eller et liknende objekt som kom igjennom atmosfæren. Lysglimtet er meteoritten som antentes på vei ned mot jorda.
Tore Rafaelsen i Pasvik forteller at lysglimtet fant sted rundt 15 minutter over midnatt. Samme tid oppgis flere steder over hele Nord-Norge. NRK har fått inn flere observasjoner om en ildkule på himmelen.

Sett fra ambulansefly

Om observasjoner SVA har fått inn stemmer, så kan meteoritten ha passert himmelrommet over Sør-Varanger. Ambulanseflypilotene Jon Øyvind Ragde og Arnfred Hansen fikk sett meteoritten på en unik måte. De var på tur til å lande i Kirkenes da himmelen plutselig lyste blåhvitt.

- Det var dagslys i to-tre sekunder, og det var nesten som å se en sveiseflamme over oss, forteller Ragde.

Piloten mener meteoritten gikk fra vest til øst.

- Den var et lite stykke sør fra oss. Vi var på tur inn mot flyplassen fra vest. Det virket som den kom bakfra, fór over hodet på oss og inn i Russland, sier han.

Det virket på Ragde som om meteoritten var tusen fot over hodet hans, men han tror den sannsynligvis var mye høyere. Det hele var over på noen få sekunder, så han fikk heller ikke noen bilder eller video av det. Men han konstaterer at det var en artig opplevelse.

Youtube-video

Samtidig har en video fra et russisk bilkamera spredt seg rundt om på Youtube. Videoen beskrives som en meteoritt sett over Murmansk på samme tidspunkt som observasjonene ble gjort fra Norge, regnet om fra russisk tidssone.
Det er ikke bekreftet at det er en ekte observasjon, men NRKs tipsere skal ha sagt at det ser ut som det de så.

Sterkt glimt

Tore Rafaelsen så ikke selve ildkula, men lyset var imponerende nok.

- Det var helt ubeskrivelig. Det var mørkt ute, og gatelysene var på, men lysglimtet var såpass sterkt at jeg ikke så gatelysene lenger, sier han.

Rafaelsen trodde det var en kortslutning, mens andre SVA har snakket med først tok det for å være et lynnedslag. Men det kom verken strømbrudd eller torden.

Politiet bekrefter at også de har fått inn meldinger.

- Lysglimtet skal ha vært veldig kraftig, og vart ett til to sekunder, forteller operasjonsleder Lars Gaupset.

Ingen meldte skader

Hendelsen sammenlignes med den mye kraftigere meteoritten som falt ned over Russland i fjor. Den gangen ble det en sjokkbølge som knuste vinduer nært Uralfjellene. Denne mulige meteoritten var mye snillere, og det ble med lysglimtet. Det har ikke kommet noen meldinger om skader fra Russland.

Om det er noen som har bilder, videoer eller informasjon om lysglimtet, tips oss på tlf 90 99 07 00!

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no