18. nov
LEDER: Tomas Norvoll leder representantskapet for fylkeskommunene som eier Barentssekretariatet, og dermed også Barents Observer.
 
– Nilsen er illojal redaktør
Tomas Norvoll kritiserer Barents Observer-redaktør Thomas Nilsen hardt for uttalelser han har kommet med til media.

Publisert: 11.jun.2015 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Fylkesrådleder Tomas Norvoll gikk ut mot BO-redaktøren på møte i fylkestinget i Nordland fylkeskommune denne uka, ifølge NRK. Norvoll er også leder for representantskapet for de tre nordligste fylkeskommunene, som tidligere i år bestemte at nettavisen Barents Observer ikke skulle være tilknyttet redaktørplakaten.

– Den opptreden som Thomas Nilsen har hatt og uttalelsene han har kommet med er illojale. Han har sagt at vi innfører sensur, og omtalt vedtaket i representantskapet som et balalajka-vedtak. Det er åpenbart feil, sier Norvoll til Sør-Varanger Avis.

– Klart skille

Representantskapslederen påpeker at han ikke reagerer på kronikker eller artikler som har vært publisert i Barents Observer. Han snakker spesifikt om uttalelsene til andre medier.

BO-redaktør Thomas Nilsen har uttalt til NRK at han mener politikerne prøver å kneble avisen etter kritiske kronikker.
Nilsen har gått ut i flere medier, og i egne kronikker i BO, og sagt at politikernes nei til redaktørplakaten betyr at de vil sensurere nettavisen.

– Der må vi skille veldig klart. Vi har aldri hatt problemer med kritikk mot fylkeskommunen. Artiklene er fremdeles oppe, sier Norvoll.

I fylkestinget påpekte han også at de er svært fornøyde med Barents Observer, blant annet at de slipper til kritiske røster.

– Det er noe annet med usannheter som spres. Der har en ansatt plikt til å være etterrettelig. Når Thomas Nilsen påstår at vi innfører sensur, er det en omskriving av virkeligheten som vi ikke kan akseptere, sier han.

– Meget alvorlig

Nilsen reagerer på at han nå kalles illojal av eierskapet.

– Det er meget oppsiktsvekkende, og en meget alvorlig situasjon, mener han.

Redaktøren står på at både styret, ledelsen og representantskapet har forsøkt å drive sensur. Han hevder at det hele startet i fjor som en reaksjon på at Barents Observer trykte en kronikk om Russlands annektering av Krim, og hvordan Putins oppførsel kunne skade folkesamarbeidet i Barentsregionen. I den sammenhengen kom det kritikk fra Russland om at Barents Observer kunne oppfattes som et talerør for nasjonen Norge.

– Det gjorde at prosessen med å se på organiseringen av Barents Observer ble satt i gang, sier Thomas Nilsen.

Det er forhenværende styreleder Stein Ovesen uenig i.

– Grunnlaget var ledd i en prosess med å utvikle en helhetlig strategisk plan for Barentssekretariatet, svarer Ovesen på SMS.

Redaktøren har også reagert på at styrelederen har vurdert å gi han skriftlig advarsel om illojal oppførsel, og sagt at det er første skrittet i retning å sparke ham fra redaktørstillingen.

– Styrelederen har påpekt at jeg må være forsiktig med å skrive ting som kan forarge eierne. Det å true redaktøren med oppsigelse, er oppfordring til selvsensur, sier Nilsen.

Personalsak

Styreleder Stig Olsen nekter for at han har påpekt at redaktøren må være forsiktig med å forarge eierne. Ellers vil han ikke kommentere det som er en personalsak.

Nilsen har heller ikke forandret mening om politikernes tidligere beslutning om å si nei til redaktørplakaten. Å være forpliktet til redaktørplakaten gjør BO offisielt til et massemedie, og garanterer uavhengighet fra eierne.

– Om de hadde støttet det frie ord, kunne eierne løst det veldig lett ved å gi oss tillatelse til å jobbe under redaktørplakaten. Men de gikk direkte i den andre retningen og nektet oss det, sier redaktøren.

– Ikke illojalt

Thomas Nilsen står fast på at han ikke har opptrådt illojalt ved å gå ut i media.

– Det er nettopp på grunn av at jeg har gått ut i media, at det har blitt stor offentlig debatt. På grunn av det og oppmerksomheten rundt saken, ble styret innkalt til møte med Utenriksdepartementet. Så kom de tilbake fra det møtet med beskjed om at de skulle se på saken på nytt, mener han.

– Det er det stikk motsatte av illojalitet: Lojalitet mot arbeidsplassen, legger han til.

– Ikke motvilje mot redaktørplakaten

Representantskapsleder Tomas Norvoll er ikke en sterk motstander av å la Barents Observer jobbe under redaktørplakaten.

– Hvorvidt nettavisen er tilknyttet redaktørplakaten eller ikke, er et praktisk spørsmål som vi kan diskutere på nytt. Det har både pluss- og minus-punkter, sier Norvoll.

– Et plusspunkt er at de kan få visum til Russland ved å tilknytte seg redaktørplakaten. Men et minus for dem vil være at de ikke ville få tilgang til en del møter, som de nå får delta i som rådgivere i Barentssekretariatet, nevner han.

Representantskapet møtes egentlig to ganger i året, og neste gang er først i februar. Men Norvoll forsikrer at de kan møtes tidligere om nødvendig.

Han sier ikke når det skjer i så fall. Det er uansett viktigere for Norvoll at arbeidsforholdene på Barentssekretariatet og Barents Observer kommer seg på rett bane.

– Det er en dyp konflikt som foregår nå, sier han.

BO-redaktør Thomas Nilsen mener det bare er å sette i gang.

– De må gjerne ta et telefonmøte i morgen for å omgjøre vedtaket, mener han.

– Vi klarer ikke å se for oss et Barents Observer som ikke er tilknyttet redaktørplakaten. Det som har skjedd nå nylig understreker viktigheten, sier redaktøren.

Styremøte senere i juni

– Denne debatten er på mange måter en avsporing. Saken dreier seg mer om organiseringen av Barents Observer. Den viktigste diskusjonen dreier seg om BOs tette kobling til Barentssekretariatet, sier representantskapsleder Tomas Norvoll.

Det er også noe Representantskapet skal se nærmere på, uten at Norvoll kan spå hvor det fører.

– Jeg har bedt styrelederen om å vurdere alle forholdene knyttet til omorganisering på nytt, sier han.

Styreleder Stig Olsen forteller at det nye styret i Barentssekretariatet vil ha møte i Kirkenes rundt 24. juni. Da vil de blant annet ta opp prosessen med Barents Observer, inkludert redaktørplakaten.

– Målsetningen er absolutt å få Barents Observer til å jobbe etter redaktørplakaten, men det er en liten jobb som må gjøres for at det skal kunne ordnes, sier Olsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no