19. okt
BØR VENTE: - Her på Haganes og enkelte andre steder i Kirkenes med gamle kommunale avløp, bør huseierne vente med å kutte septiktanken, sier virksomhetsleder Ivar Kaski i Sør-Varanger kommune.
 
- Noen bør vente med septikfjerning
Sør-Varanger kommune ber nå enkelte huseiere vente med å fjerne septiktanken til neste år.

Publisert: 06.jun.2013 13:59
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

Til tross for at over 600 huseiere i Kirkenes har fått brev om å fjerne septiktanken i år, ber nå virksomhetsleder Ivar Kaski noen å vente til neste år med å få jobben gjort,
- Noen plasser er tilstanden for det kommunale avløpet så dårlig at det må skiftes ut før huseiere lar kloakken renne fritt, sier han til SVA.

Vente

Nylig var det flere huseiere på Haganes som hadde fjerna septiktanken og i god tro latt kloakken strømme rett ut i det kommunale nettet i henhold til brevet de fikk fra Sør-Varanger kommune.
I etterkant fikk disse huseierne beskjed om at de burde ventet.
Kaski bekrefter dette, men sier samtidig at om rørene går tett vil det være kommunen som tar jobben med å spyle opp et eventuelt tett avløpssytem.
Haganes er blant de områdene som ennå har gamle avløpsrør, og det samme gjelder deler av Kongens gate, samt Jomfrulia og Langøra.
- Spesielt på Haganes og i Kongens gate ber vi nå folk vente med å fjerne septiktanken, sier Kaski.
Han viser samtidig til at det er så stort trykk på firmaer som gjør jobben, at det neppe ville vært mulig å få satt alle septiktankene ut av drift.

Spyling

- Ideelt sett ja, men i en ideell verden ville vi nok aldri kommet i mål med dette, svarer han og tar dermed ikke sjølkritikk på kommunes vegne.
Han understreker at det vil være kommunen som vil gjøre jobben dersom avløpet går tett.
- Økt spylefrekvens vil være naturlig. Samtidig oppfordrer vil folk til ikke å kaste mopper og gulvtuer i avløpet. Det havner nemlig mye rart i avløpet, sier Kaski.

Ekstra betaling

SVA har fått flere henvndelser fra huseiere, som misliker sterkt at de må betale for en ekstra tømming av septiktanken før denne settes ut av drift.
Deres ankepunkt er at denne siste tømminga av septiktanken burde samkjøres med den årlige som folk betaler gjennom de kommunale avgiftene.
Virksomhetsleder Ivar Kaski forstår at folk kan reagere, selv om det egentlig ikke dreier seg om en ekstra tømming rent fakturamessig.
- Selve tømminga registrerer vi som årets tømming, men vi fakturer kunden for merarbeidet Masternes får ved spyling etc. Dette arbeidet beregnes til to timer og en rabattert pris på 2500 kroner, sier Kaski.
- Som sagt skjønner jeg at noen stiller dette spørsmålet, men det er Masternes som må gi svar på dette.

Umulig

I følge daglig leder Rune Larsen hos Masternes, vil det være en umulig oppgave å få samkjørt tømmingene til en.
- Dette er en annen jobb enn selve tømminga. Vi spyler selve tanken samt inn og utløpet. I tillegg må det hele koordineres med entreprenøren som utfører jobben, og det ville vært svært vanskelig.
- Blant annet ville gravemaskinen måttet stå klar umiddelbart etter at spylinga var ferdig, noe som i praksis neppe lar seg gjøre med den pågangen som er. Samtidig har vi kunder også utenfor Kirkenes sentrum, sier Larsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no