15. okt
UT: Fjellhallen huset opptil 200 asylsøkere på en gang. Optimalt sett skulle de maks være der to-tre dager mens de ble registrert og fikk helsesjekk, men en del ble nødt til å være der lengre, spesielt i begynnelsen. Her ser vi den idet den ble klargjort for vanlig bruk igjen i januar i år. (Arkivfoto: Yngve Grønvik)
 
- Norge har sviktet totalt her
Kommunen har sendt ut stevning til Utlendingsdirektoratet, for å få 8,2 millioner pluss rente. Ordføreren mener det er en fortvilt situasjon for kommunen.

Publisert: 11.aug.2016 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

Sør-Varanger kommune har sendt ut stevning til Utlendingsdirektoratet (UDI). UDI tas til Oslo tingrett for å tvinges til å betale ut totalt 8,2 milloner kroner pluss forsinkelsesrente, som kommunen krever utbetalt etter flyktningekrisa i fjor høst.

UDI har vært i krangel med kommunen siden juletider i fjor, da de mente kommunen hadde krevd for mye penger for drifta av Fjellhallen. De har blant annet ment at kommunen tok for mye i leie av hallen, og for mat til asylsøkerne.

I et brev til kommunen i desember i fjor skrev de at kommunen «grovt utnyttet den vanskelige situasjonen UDI var stilt overfor».

Fortvilt situasjon

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) mener dette er en fortvilt situasjon for kommunen.

- Norge har sviktet totalt her. Kommunen slapp alt vi hadde da flyktningekrisa kom, og det medførte kostnader. Uten kommunens forberedelser hadde det gått galt, og så skal takken være at de ikke gjør opp for seg. Vi kan ikke trakasseres av UDI på denne måten, sier han.

- Har dere brukt alle pengene dere krever på Fjellhallen-drifta?

- Vi har ikke overfakturert. Dette er reelle utgifter som vi har hatt, sier han.

- I tillegg måtte vi sette til side arbeid i kommunen, og vi måtte frastå Fjellhallen som er viktig for kulturlivet her. Ingen i kommunen har tjent på dette. Det næringslivet tjente, unner vi dem, for de stilte også opp, legger Rafaelsen til.

En av protestene fra UDI dreier seg om leien av Fjellhallen, som kommunen satte til 4,9 millioner kroner. UDI har ment at dette er altfor mye.

- Hvorfor har kommunen tatt såpass i leie?

- Det er irrelevant hvorfor. Alt ble gjort etter en avtale som UDI skrev under, og dette er normal leie for hallen, sier ordføreren.

Tilleggsavtaler

En del av striden dreier seg om tilleggsavtaler som kommunen inngikk med UDI mens flyktningestrømmen var stridest.

Da ble antall plasser i Fjellhallen økt til 200 personer på én gang, og det krevde ekstra ressurser, blant annet vakthold og renhold. Kommunen regnet denne ekstraprisen til 1,1 million kroner.

UDI skal ha bestridet disse tilleggsavtalene, blant annet fordi UDI-representantene som inngikk avtalene ikke hadde fullmakt til det. Der hevder kommunen at de handlet i god tro, og at UDI har ansvar for internt rot.

- Går ut over mye

Rafaelsen ser for seg at de manglende pengene vil gå ut over neste års budsjett, om de ikke får dem.

- Åtte millioner går ut over mye. Ingen kommune er rik, og disse pengene betyr mye for oss. Spesielt siden vi har hatt reduksjon i skatteinngangen, takket være Sydvaranger-konkursen, sier ordføreren.

Stevningen er sendt ut via advokatfirmaet Schjødt, som representerer kommunen i saken.

Pengebeløpet

Det kom 5 542 asylsøkere over Storskog fra september til desember 2015. Ifølge stevningen var omtrent 3 350 av dem innom Fjellhallen fram til 11. november. Deretter var det ingen som kom innom, og avtalen ble avsluttet ved nyttår.

Kommunen leverte en regning på totalt 16,5 millioner kroner for drift av transittmottak for asylsøkere i Fjellhallen, inkludert hall-leie, matservering, renhold og alt som ellers skulle til. I ettertid har kommunen korrigert beløpet til totalt 17 millioner kroner.

Ifølge stevningen har kommunen fremdeles bare fått utbetalt 9,2 millioner kroner. Kommunen står på at de har tatt betalt for de utgiftene og ulempene de hadde, ikke mer. Nå satser kommunen på å få en rettslig dom på at UDI må utbetale de resterende 7,8 millioner kronene.

I tillegg krever kommunen 250 000 kroner i forsinkelsesrente på pengene som UDI har betalt ut, og forsinkelsesrente på de pengene som ennå ikke er utbetalt.

Fåmælt UDI

SVA har sendt ut flere spørsmål til Utlendingsdirektoratet om saken, inkludert kommentarer til ordførerens påstander. De vil imidlertid ikke kommentere så mye.

- Vi har hatt et sterkt ønske om å komme til enighet med kommunen og det er beklagelig at det ikke har vært mulig. Når det nå har kommet dit at saken skal opp for retten, så vil vi legge fram våre synspunkter for rettsapparatet og ikke i forkant gjennom media, sier avdelingsdirektør Christine Wilberg.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no