22. nov
HUMPER PÅ HESSENG: Veien langs boligfeltene på Hesseng er et av bussjåførenes problemområder, forteller Torgrim Bugge (t.v.) og Sigbjørn Laugsand.
 
- Ødelegger både folk og busser
Frontruter som faller ut, busser på verksted og humpete timer i førersetet. Bussjåførene fortviler over de hullete veiene.

Publisert: 01.jul.2014 17:04
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

- Vi unner Pasvikværingene en ny og bedre vei. Men resten av traseene har blitt glemt i denne debatten, mener Sigbjørn Laugsand. Han er sjåfør i Boreal Transport Nord.

- Alle veier i kommunen må løftes jevnt over, sier sjåførkollega og verneombud i Boreal Transport Nord, Torgrim Bugge.

Laugsand representerer Yrkestrafikkforbundet, og Bugge Norsk Transportarbeiderforbund. De to fagforeningene har diskutert problemstillingen i et møte.

Bussjåførene i Boreal Transport Nord kjører hver dag langs veiene på Prestøya, Hesseng, i Bjørnevatn og Jarfjord, og mener veistandarden er for dårlig.

- Vi begynner arbeidsdagen med å sitte og humpe på disse traseene flere timer i strekk. Etter pausen bærer det ut på veiene igjen. I løpet av en dag, sitter vi og rister i rundt syv timer, sier Laugsand.

- Hvordan skal vi holde ut? Det spør vi bussjåfører om, sier Bugge.

Vurderte kjørestopp

De humpete veien skader kjøretøyene. To busser måtte nylig på verksted grunnet ødelagte fjæringssystem. En gang falt bussruten ut under en kjøretur på Jarfjords veier, forteller Bugge og Laugsand.

- Enkelte steder må vi svinge ut i venstre veibane fordi hullene er så dype. Hvis vi ikke gjør dette, treffer undersiden av bussen bakken, sier Laugsand.

Bussjåførene blir slitne av å kjøre på de dårlige veiene - time etter time med humping er ikke bra for ryggen, sier Bugge:

- Som verneombud fikk jeg spørsmål om vi skulle stoppe transporten på de verste veiene, på grunn av risikoen for helseproblemer. Men vi kan ikke slutte å kjøre på alle de dårlige veiene - da står vi uten jobb.

Knapt nok brannslukking

Rutene bussjåførene kjører, er satt opp etter fartsgrensene. Men tiden blir for knapp, når sjåførene må bremse for hull og humper, forteller Bugge.

- Dermed blir det ofte forsinkelser. Og er jeg ti minutter forsinket, og folk står ute og fryser - da er det jeg som er teit.

- Vi går nesten rundt og gleder oss til vinterværet, når snøen blir pakket rundt humpene, sier Laugsand.

- Myndighetene sier de skal satse på kollektivtrafikken. Men her blir det ikke gjort stort - til tross for at det er busser på strekningen mellom Kirkenes og Bjørnevatn store deler av døgnet, forteller Bugge.

Veiene blir stadig verre, år etter år, mener Laugsand:

- Hullene blir fylt igjen, så noe blir jo gjort. Men det er knapt nok brannslukking.

- Hvilke tiltak mener dere bør settes i gang?

- Mange av hullene blir fylt igjen med asfalt. Men etter at noen biler har kjørt over disse områdene, er de like ille igjen. Kommunen må rive opp asfalten, grave opp fundamentet og legge ny asfalt for å oppnå en varig effekt. Litt her og litt der gir ikke gode resultater, sier Laugsand.

Kommunale veier prioritert

- Vi vet at en del kommunale veier er dårlige. Fra kommunens side gjennomfører vi en stor renovering av kommunale veier, sier Kurt Wikan, leder i Utvalg for plan og samferdsel.

I løpet av sommeren skal det gjøres noe med veien på Hesseng, forteller han.

- Hvert år bruker vi ti millioner kroner på kommunale veier. Dette kan vi sammenligne med de syv millionene som skal brukes på Fylkesvei 885. Her er det forskjell. Vi bruker altså mer penger på de kommunale veiene enn fylkesveier.

- Er ti millioner kroner i året nok til tilstrekkelige forbedringer?

- Kommunen har elendig økonomi. Men i løpet av fireårsperioden vi er inne i, vil 40 millioner kroner bli brukt på kommunale veier. Så mye har det ikke blitt gjort på mange år, sier Wikan.

- Er dette nok til å legge ny asfalt, i stedet for bare å fylle igjen hullene?

- Det spørs hvor lange strekninger med asfalt det er snakk om. Dette må undersøkes av eksperter. Jeg tør ikke si hvor mye som blir gjort, men veiene blir i hvert fall rettet på. Vi gjør det vi kan, med midlene vi har til rådighet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no