9. des
LAGT NED: Bildet er fra skolen i Neiden der flyktningebarna gikk på ordinær grunnskole inntil tilbudet ble lagt ned i våres.
 
- Også opphold på intervjusenter gir rett til grunnskoleopplæring
Samme rettighetene til skolegang uavhengig av hva slags type mottak de bor i.

Publisert: 29.jun.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:06

– Også opphold på intervjusenter gir rett til grunnskoleopplæring

– Barn har de samme rettighetene til skolegang uavhengig av hva slags type mottak de bor i, fastslår Utdanningsdirektoratet.
Og det er kommunen der mottaket befinner seg som har opplæringsansvaret.

Det fastslår Utdanningsdirektoratet i en klargjøring til Fylkesmannen i Finnmark. Direktoratet fastslår dermed at også barn som bor i intervjumottak eller lignende har de samme rettigheter som andre barn i Norge.

– Barn har rett til grunnskoleopplæring fra det tidspunktet det er sannsynlig at barnet skal oppholde seg i Norge lenger enn tre måneder, skriver direktoratet i en mail til Fylkesmannen i Finnmark.

Alle mottak

Utdanningsdirektoratet poengterer at barn har de samme rettighetene uavhengig av hva slags type mottak de bor i og skriver at kommunen der mottaket befinner seg har opplæringsansvaret.

Fylkesmannen i Finnmark hadde bedt direktoratet om en klargjøring etter henvendelse fra Sør-Varanger kommune angående opplæringstilbud til barn og unge som oppholder seg i Vestleiren intervjusenter.

Ikke god kvalitet

– Spørsmålet er om barna som bor i leiren har rett til et opplæringstilbud fra kommunen så lenge de oppholder seg på et intervjusenter og ikke i et ordinært mottak. Kommunen har per i dag gitt barna et opplæringstilbud, selv om de bare har oppholdt seg i Vestleiren åtte til ti dager. De mener selv at kvaliteten på opplæringstilbudet ikke blir det aller beste denne korte tiden, og at det er en stor ekstrabelastning for de ansatte.

Fylkesmannen ba om klargjøringen fra Utdanningsdirektoratet da også denne instansen var usikker på om oppholdet på intervjusenteret utløste rettigheter, eller om mottakskommunen er ansvarlig for opplæringen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no