19. okt
SØKSMÅL: Thomas Nilsen og Atle Staalesen har drevet The Independent Barents Observer i en uke. Nå har de fått frist til fredag med å fjerne navnet på nettavisa.
 
- Olsen drives av hevngjerrighet
Thomas Nilsen og Atle Staalesen i The Independent Barents Observer har fått frist til fredag med å fjerne navnet på nettavisen. - Et paradoks at Stig Olsen bruker skattebetalernes penger på dette, det må jo være hevngjerrighet, mener Nilsen.

Publisert: 03.nov.2015 16:07
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Fredag mottok de et brev fra advokatene som styreleder i Barentssekretariatet, Stig Olsen, har engasjert til å ta saken om navnet «Barents Observer». De fikk en ukes frist på å fjerne navnet, ellers vil Olsen gå til søksmål.

- Ren hevn

- Dette må jo være ren hevngjerrighet fra Olsens side, mener redaktør Thomas Nilsen.

Han mener også at dette er sløsing med skattebetalernes penger og stikk i strid med hva Barentssekretariatet skal drive med.

- Barentssekretariatet skal drive fredsarbeid, demokratibygging, sørge for ytringsfrihet, pressefrihet og samarbeid på tvers av landegrensene i Barentsregionen, og så engasjerer Olsen dyre advokater for å motarbeide noen som vil gjøre nettopp det. Jeg synes det er veldig rart at Utenriksdepartementet vil bruke skattebetalernes penger til dette, sier Nilsen.

Han legger til at i avtalen mellom Utenriksdepartementet og Barentssekretariatet er ikke Barents Observer nevnt.

- Ikke med et ord, sier han.

- God sak

- Vi har engasjert advokater som er eksperter på varemerker, og har skrevet til det nye nettstedet og gitt dem en ukes frist til å fjerne navnet. Vi mener vi har en veldig god sak, sier styreleder Stig Olsen.

Han sier at det er Barentssekretariatet som eier varemerket Barents Observer.

- Vi har gitt den ut i tolv år, og har brukt mange millioner på dette. Dersom de ikke vil fjerne navnet innen fristen, går vi til søksmål mot dem, sier Olsen.

Eierskapet

Atle Staalesen sier at det ikke er riktig at det er Barentssekretariatet som eier navnet.

- Jeg etablerte og kjøpte domenet 7. juli 2003. Jeg drev nettavis med egne midler fram til Barentssekretariatet tilbød meg jobb i 2004. Da fikk jeg ta Barents Observer med i jobben og de fikk ha sin logo på nettavisa. Jeg fikk en godtgjørelse for de utgiftene jeg hadde hatt med å investere i domene og publiseringsverktøy. Siden drev jeg avisa fra kontoret på Barentssekretariatet og har betalt for domenet selv helt til 2014. De pengene de sier de har investert er lønn til meg, men jeg har jo ikke bare jobbet med nettavisa, jeg har gjort mye annet på Barentssekretariatet også, og jeg synes jeg har gitt dem mye tilbake gjennom Barents Observer, sier han.

Paradoks

Staalesen er enig med Nilsen i at det er et paradoks at Barentssekretariatet skal bruke penger på å motarbeide fri presse i nordområdene, noe Barentssekretariatet ellers bruker penger på å støtte.

- I utgangspunktet var det en vinn-vinn-situasjon, men den har nå snudd seg til å bli et tragisk paradoks og en trist situasjon. Vi ønsker å legge ballen død og fortsette å lage de gode sakene fra nord, men det Olsen holder på med er veldig destruktivt, mener Staalsen.

- Jeg synes han har en veldig dårlig sak, legger han til.

Presset til retten

Thomas Nilsen synes det er vanskelig å skulle måtte slåss mot drevne advokater. Selv har ikke den nystartede avisa midler til å hyre egne advokater.

- Vi må bare møte i retten og legge fram våre gode argumenter, vi kan ikke annet, sier Nilsen.

- Vi ønsker Barentssekretariatet alt godt, men når vi ble presset ut av våre eiere og nå blir presset til å gå til retten, må vi bare la det stå til. Det var ikke dette vi ønsket, sier Staalesen.

Merkevare

- Når det gjelder navnet, så er både Independent og Observer blant de vanligste avisnavn i verden. Barents er ikke en merkevare, det er et geografisk sted, og det kan alle som vil hete. Hvis merkevaren Barents Observer var så viktig for Stig Olsen, hvorfor har det ikke blitt registrert for lenge siden? Det har det ikke blitt, og er dermed ikke en merkevare i juridisk henseende. Vi har forresten ikke mottatt tilsvarende varsel om søksmål fra storavisa The Independent i London, legger Nilsen til.

– Dette er en stygg sak

Kurt Wikan (Sp) ble i høst valgt inn i representantskapet i Barentssekretariatet fra Finnmark fylkeskommune. Han representerer dermed fylkets eierskap i Barentssekretariatet. Selv om han har fått informasjon om at navnet Barents Observer tilhører Barentssekretariatet, synes han det er mye som skurrer.

– Jeg synes dette er en stygg sak, og vil be om en full gjennomgang av hele selskapet, styret og alt. Jeg vil ha klarhet i hva dette gjelder. Det er mye som skurrer her, sier Wikan.

Han er enig med Nilsen og Staalesen i at å bruke skattebetalernes penger på en rettssak er et paradoks.
– Jeg vet ikke om styrelederen handler på egenhånd eller hva dette dreier seg om. Barentssekretariatet skulle heller støtte nettavisa enn å motarbeide den, sier Wikan.

– Vi skulle ha representantsskapsmøte i disse dager, og det var viktig å få valgt representanter fort på grunn av dette møtet. Men møtet har blitt avlyst uten at det er oppgitt noen grunn, og dette har jeg bare hørt ad omveier. Det tyder på svært sviktende kommunikasjon, sier Wikan.
Han vil snakke med Runar Sjåstad (Ap), som også sitter i representantskapet og mener eierne burde komme sammen snarest og få klarhet i hva som foregår.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no