23. sep
SPISEROM: På hovedspiserommet må man stå og spise, for å få fort gjennomgang. Men det finnes sitterom for de som trenger det. Til venstre er og Henry Osima fra Hero, til høyre er DSBs prosjektleder Lars Egil Sørsdal.
 
– Om det kommer 300 asylsøkere på en dag, klarer vi det
På åpningen av Ankomstsenter Finnmark onsdag var det ventet at leiren skulle ha 300 beboere. Leiren skal klare det dobbelte.

Publisert: 11.nov.2015 16:11
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

De første asylsøkerne ble sluset igjennom systemene på Ankomstsenter Finnmark på Høybuktmoen mandag. Fram til onsdag morgen hadde det kommet omtrent 200 i buss, sendt direkte fra Storskog grensepasseringssted.

– Vi venter nesten 300 i leiren innen kort tid, sa Henry Osima onsdag. Han styrer ankomstsenteret for den store mottaksbedriften Hero, som også har ansvaret for det enda større ankomstsenteret i Råde i Østfold.

Den gamle heimevernsleiren rett ved Kirkenes flyplass er nå det første stoppestedet for asylsøkere som kommer over grensa. Onsdag var den offisielle åpningen av senteret.

Flyt i systemet

Da gjensto fremdeles en del innkjøring og organisering. Men Frode Sam Hauen, regionsjef i Hero, er klar på at de har apparatet i orden til å ta inn 100-200 på en dag uten problemer.

– Da skal vi ha den første busslasten igjennom den første delen av registreringen før den neste kommer, slik at de neste slipper å vente, og det blir flyt i hele systemet, sier han.

– Målet med leiren er at den skal kunne ta inn 300 per dag. Hva skjer om det kommer 300 i morgen?

– Da gjør det det. De som kommer får et varmt sted å vente, og vi kommer oss igjennom det. Vi er klare, og har både catering og mannskap. Til enhver tid er det 40 Hero-ansatte som jobber på Vestleiren. I løpet av en times varsling kan vi være opp i 50 personer, sier regionsjefen.

Tett på

Brakkene står klare med 600 sengeplasser. Senterlederen forsikrer at de ikke plasserer folk tett på hverandre om de ikke må.

Samtidig er en av reglene at asylsøkerne ikke skal gå sultne. Ifølge Osima får de et måltid når de kommer inn til leiren, uansett tidspunkt. Ellers er det tre måltider om dagen.

Datasystemer

Det foregikk fremdeles noe bygging på Vestleiren onsdag. Det skal settes opp ekstra brakker til personale fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Ellers mangler det ingenting fysisk, ifølge Hauen i Hero.

Det er fremdeles noe arbeid igjen med datasystemene. Det er mange forskjellige instanser som er involvert i behandlingen av asylsøkerne, inkludert det private firmaet Hero, politiet, UDI, kommunens helsetjeneste, og Kirkenes sykehus.

– Noe av det viktigste er at alle de ulike leddene fungerer optimalt. Da må vi få systemene til å snakke med hverandre. Det har vært en utfordring på senteret i Råde, og det har vi veldig fokus på her, sier Per Engan-Schei i UDI.

Så langt går det imidlertid greit, mener han.

– Kan nå prioritere rask saksbehandling

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) var til stede under åpningen av Ankomstsenter Finnmark. Han forsvarte da at det har tatt tid før man har begynt å sende tilbake asylsøkere som ikke har hatt asylgrunnlag.

– Det har vært jobbet døgnet rundt for å håndtere denne situasjonen, og første prioritet har vært å skaffe tak over hodet til alle som kommer inn. Om asylsøkere hadde vært nødt til å overnatte på gata i Kirkenes i minusgrader, hadde vi nok sett helt andre ledere i avisene, sa han.

– Nå er vi på et sted der vi kan prioritere rask saksbehandling, og få dem ut av landet, la han til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no