18. nov
OMSTILLINGSPENGER: Ordfører Rune Rafaelsen og rådmann Nina Bordi Øvergaard er i full gang med forberedelsene til søknaden om statlige omstillingsmidler.
 
– Omstillingssøknad tross Tschudi-oppkjøp
At Felix H. Tschudi i forrige uke kjøpte konkursboet etter Sydvaranger gruve, betyr lite for Sør-Varanger kommunes omstillingssøknad.

Publisert: 14.apr.2016 14:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Ordfører Rune Rafaelsen sier at forberedelsene til den endelige søknaden går som planlagt, uavhengig av Tschudis oppkjøp.

– Nei, det vil ikke ha noen innvirkning. Som Tschudi selv sa fredag, så vil gruveselskapet i oppstartsfasen nå bare ha fire mann ansatt. Det er veldig positivt at selskapet nå er på hender vi kjenner, men det er altfor tidlig å si noe om hvilken størrelse det framtidige Sydvaranger vil ha, sier Rafaelsen.

Glad for støtte

Ordføreren er glad for den støtten kommunen nå får fra Innovasjon Norge og Finnmark fylkeskommune.

– Det er vi selvfølgelig glade for, men det er å understreke at fylkeskommunen ikke har vist oss noen penger ennå. Når det gjelder Innovasjon Norge, har vi alltid hatt et konstruktivt og positivt samarbeid med dem. Både fylkeskommunen og Innovasjon Norge er gode støtte- og medspillere, sier Rafaelsen.
Omstillingssøknaden er nå under bearbeiding. Det vil bli holdt folkemøte,og politikerne vil vedta søknaden endelig i midten av juni, før den blir sendt Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) 15. juni. Det har vært nevnt et tall på 120 millioner kroner, lik den summen Sør-Varanger kommune fikk etter Sydvarangers konkurs i 1996. Ifølge Rafaelsen er det ikke sikkert at årets søknad blir i en slik størrelsesorden.
Men allerede før 30. mars sendte kommunen departementet en foreløpig søknad.

Hva er poenget med det?

– Ja, det er et godt spørsmål. Men slik er det i alle fall. Nå vet departementet hva som kommer i alle fall. Den endelige søknaden er drøyt to måneder unna, og dette er tid nok til å få et gjennomarbeidet dokument, sier Rafaelsen.

Revidert nasjonalbudsjett

Sør-Varanger-ordføreren sier også at 11. mai er en viktig dato.

– Det er datoen for behandling av revidert nasjonalbudsjett på Stortinget. Da vil det bli lagt en del føringer som kan være avgjørende for vår omstillingssøknad.
Sør-varangerordføreren er optimist når det gjelder bevilgning av statlige omstillingsmidler.

Hva vil skje når pengene kommer?

– Da vil det bli opprettet et selskap som skal fordele pengene. Her kan vi velge mange modeller, men jeg er sikker på at vi skal velge en modell som er til det beste for sør-varangersamfunnet og de prosjektene som får penger, sier Rune Rafaelsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no