10. des
GRAVROT: Seks og et halvt år etter Valter Seipajærvi ble gravlagt har kommunen ikke klart å få lagd plen i front. Foto: Privat
 
- Oppgitt over kommunalt gravslurv
Anne Ulven fortviler over en seks år lang gravføljetong med kirkevergen om plenlegging rundt grava til sin avdøde mann, Valter Seipajærvi. - Jeg prøvde selv, men fikk beskjed om at dette skulle kommunen ordne.

Publisert: 13.jun.2013 09:47
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

Det er nå seks og et halvt år siden hennes tidligere mann, politikeren Valter Seipajærvi, ble gravlagt på kirkegården i Bugøynes.

Gravstøtta kom på plass sommeren 2008, men området i front av støtta er et trist syn, forteller Anne Ulven.

- Dette er bare trist, uverdig og uetisk, og jeg blir både oppgitt og skuffet over at det ikke skal la seg gjøre å lage plen slik det er ellers på kirkegården, sier Ulven.

Føljetong

Siden 2010 har Ulven, som er i Bugøynes med ujevne mellomrom, hatt det hun kaller en føljetong med kirkevergen om gravplassen til sin avdøde mann.

Anne Ulven vil gjerne at det skal se fint ut også rundt Valters grav, og hun har selv prøvd å få sådd plen, slik at de sjuskete sjøplantene og skjellsanda ble erstattet med friskt gress. Rett foran grava plantes det blomster om sommeren, og det går greit, forteller hun.

- Jeg kjørte bort to trillebårlass med skjellsand og la på mold og sådde, uten at det hjalp.

Hun leste med stor interesse SVAs oppslag om bergenskvinnen som foreslo dugnad for ustelte graver, og tok deretter kontakt med avisa.

- Her kommer selvmotsigelsen klart fram. Kirkevergen oppfordrer folk til å stelle gravene sine. Jeg har gjort hva jeg kunne for at det skal være fint rundt grava til Valter, men fikk da beskjed om at slikt arbeid måtte jeg ikke gjøre selv, forteller Ulven.

- Den jobben skulle gjøres av kirketjeneren, ble jeg fortalt.

Siste kommunikasjon med kirkeverge Wenche Dervola skriver seg fra juni 2011 der hun gir uttrykk for sin frustrasjon og tar til orde for å la avisene få en sak hun anser som veldig trist.

- Jeg har imidlertid venta med det, litt av hensyn til familien, men mest fordi et oppslag i avisa er en fin anledning til å fortelle denne triste historien om noe så fundamentalt viktig som en gravplass.

Defensivt

I et par av brevene vises det til at det er skjellsanda som kan være problemet og at kirketjeneren skal ta seg av jobben.

- Jeg synes det er defensivt å vise til skjellsanda siden jeg har fjernet mye, samtidig som det ikke kan være den største oppgaven i verden å skulle lage en plenbit på et par kvadratatmeter, fortviler Ulven, som føler ubehag når hun besøker gravstedet.

- Ubehag når jeg ser hvor sjusket det ser ut, og det gir meg ingen god følelse. Valter ville nok heller ikke likt at det ikke så fint ut rundt grava hans, og med bugøynesværingenes store behov for at alt skal være på stell, blir dette ekstra ubehagelig.

Ulven var nylig i konfirmasjon i Bugøynes og var naturligvis innom grava. Noe som ble nok en nedtur.

- Jeg har nå bodd sørpå noen år, men er stadig her oppe. Nå er grava i tillegg blitt skjev, men først og fremst lurer jeg virkelig på hvorfor kommunen ikke klarer å ordne noe så enkelt som en plenbit. Private må jo holde seg unna, og kommunen bør vel også ha nødvendige kompetanse for å gjøre slike jobber, mener Ulven.

Hennes inderlige bønn til kirkevergen er at hun sørger for at arealet foran grava blir seende omtrent likt ut med den øvrige kirkegård.

- Det skulle ikke være så mye å be om. Spesielt ikke på bakgrunn av at jeg ikke får lov til å gjøre jobben selv, sier hun.

Kirkeverge Wenche Dervola var onsdag ikke tilgjengelig for kommentar.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no