16. okt
ØKONOMI: Det er penger å spare med å bruke varmepumpe, men den største fordelen mener Roar Andersen ligger i brukervennlighet og behagelig inneklima. – Hvis man opprettholder den samme temperaturen med varmepumpe som uten varmepumpe bruker man mindre strøm og sparer penger, sier han. Husk å ikke bygge inn pumpa i et fancy lite hus ute på veggen, da bruker man mye mer strøm enn man trenger. Alle foto: Yngve Grønvik
 
– Man sparer både penger og får bedre inneklima
Roar Andersen satser både på turisme og parabol, men har alltid vært spesielt fascinert av varmepumpeteknologi.

Publisert: 27.okt.2017 14:52
Oppdatert: 27.okt.2017 15:10

– Det har skjedd mye de siste årene, både innenfor teknologien og lovverket. Før kunne hvem som helst installere varmepumper. Nå må man ha en godkjent installatør, og det er mange grunner til det, sier Roar Andersen.

Han har tatt sertifisering som varmepumpeinstallatør og må følge krav som er satt av Miljødirektoratet.

Monteres riktig

Han sier at varmepumper hos mange har et ufortjent dårlig rykte.

– Ofte kommer det av at de ikke har blitt montert og vedlikeholdt riktig. Dermed har de ikke virket så godt som de skulle, og levetiden blitt kortere. I tillegg har varmepumper blitt bedre de senere årene, spesielt når det gjelder nordnorsk klima, sier han.

Å montere ei varmepumpe er en stor prosess.

– Rørsystemet inneholder en blandingsgass og for at dette skal fungere optimalt må anlegget vakumeres først. Hvis det har oppstått en lekkasje i et gammelt anlegg er det heller ikke bare å fylle på med gass, det må tømmes først og den rette blandingen fylles på. Dette var ikke alle klar over før.

Varmepumpetips

Selv har han en toppmodell som er så avansert at den kan følge en person i rommet.

– Den kan justere seg etter når jeg kommer eller forlater stua. Hvis man ikke tåler trekk kan den programmeres til å blåse motsatt vei, uansett hvor i rommet jeg befinner meg, sier han.

Andersen sier at det er noen viktige ting man må vite om varmepumper. For det første må man ikke bygge små hus til dem ute på veggen.

– Det reduserer luftinntaket med opp til 30 prosent og gjør at man bruker mer strøm.

Hvis man liker å fyre med ved kan man bruke bare vifta for å få sirkulasjon. Og ikke sett modus på auto, da vil pumpa prøve å kjøle ned rommet.

Om sommeren kan man bruke auto-funksjon, da vil den kjøle ned når det er varmt og varme opp når det blir kjølig.

Ikke kast ut panelovnene, men skru dem på lav termostat. Hvis pumpa slutter å gå fryser ikke huset.

Jo mer vifte man hører jo mer penger sparer man, da går pumpa mest effektivt. Stille-funksjon bruker mer strøm.

Filmer vanndrikking

– Jeg var en stund i Finland og studerte hvordan de drev turisme. Det har jeg lært mye av, sier Roar Andersen.

Han og kona leier ut leiligheten i 2. etasje gjennom Airbnb og 

Booking.com, og har jevnt med gjester hele året fra hele verden.

– Det er veldig viktig med nettsteder der man får tilbakemeldinger. Jeg fikk for eksempel bare gode tilbakemeldinger unntatt på soverommet, det var så trangt. Huset er fra 1918 og har krypvegger, så da jeg fjernet dem og rommet ble litt bredere, ble tilbakemeldingene bedre, sier han,

Han mener det er viktig å gi turistene unike opplevelser de bare kan få her. I tillegg til å sende dem til Snøhotellet, Barents Safari og lokale restauranter, tar han dem med på biltur, lar dem måke snø eller sparke en tur i byen.

– Det er utrolig å se sånn begeistring for snø, sier han.

– Og så tror de nesten ikke sine egne øyne når de får drikke vann rett fra bekken. Da står de i kø for å filme det og legge det på Facebook. Vi vet nesten ikke for en skattkiste vi har her, sier han.

900 kanaler i stua

Da det ble usikkert å jobbe på AS Sydvaranger var Roar Andersen en av de som måtte finne på noe nytt.

– Jeg dro som så mange andre til Øver-Tornio for å gå på skole på 80-tallet. Der studerte jeg det som het kommunikasjonselektro og allerede i 1987 monterte jeg min første parabol, forteller Andersen. 

Han drev sitt eget firma fram til 2010, og har vært med å legge opp store kabelanlegg i hoteller og lignende bygg. Han startet opp bedriften igjen i år og har hovedsaklig drevet installering og service på parabolantenner.

– Nå er markedet et helt annet, teknologien har forandret seg fullstendig. Nå er det både paraboler, streaming og alt mulig, og ikke bare antenner lenger. De fleste tar inn TV på bredbånd, kabel eller parabol, og jeg kan installere og utføre service på alt dette, sier han.

I leiligheten han leier ut til turister er det mange som liker å se på TV fra hjemlandet.

– Jeg har 900 kanaler, så om turistene er kinesere, indere eller sør-amerikanere så finner de enkanal hjemmefra. Det er en del av servicen, ler han.

 
STYRING: Det er enkelt å styre alle funksjonene på varmepumpa med en app på nettbrettet eller mobilen. Da må pumpa ha wi-fi.
FILTER: Roar Andersen rengjør filteret en gang i måneden i byen, men på hytta bare en gang i blant. – Det er viktig å holde filteret rent, sier han.
ISOLASJON: – Jeg isolerer alle kobberrør til pumpa. Jeg vet ikke nøyaktig hvor mye effekt det har, men alt som er med på å spare strøm er bra.
SIGNAL: – Bare litt snø på parabolhodene er nok til å ødelegge signalet. Derfor er det lurt å sette et tak over, sier Roar Andersen.
TURISME: Leiligheten i andre etasje på Haganes leies ut hele året til små grupper av turister som vil ha eksklusive opplevelser og villmark.
Fakta

Olje forbudt fra 2020

I 2012 vedtok Stortinget Klimaforliket og i 2017 vedtok regjeringen forbud mot å bruke mineralolje til oppvarming av boliger og bygg fra 1. januar 2020.

Det vil ikke bli forbudt å eie en bolig med oljefyr. Heller ikke en bolig med oljetank, men man er ansvarlig for at den ikke lekker.

Biofyringsolje er ikke ulovlig, og kan brukes i stedet for fossil fyringsolje i et oljefyringsanlegg.

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no