13. des
BEKYMRET: Både leder for kontrollutvalget, Staal Nilsen (Frp) og kommunestyrerepresentant, Knut Mortensen mener situasjonen i barnevernet er en sak som må prioriteres umiddelbart. (Foto: Siri Sønstelie)
 
- Politisk ledelse burde ha vært på banen for lenge siden
Den alvorlige situasjonen i barneverntjenesten har ikke blitt tatt opp i kommunestyret. Nå reagerer flere politikere.

Publisert: 23.mar.2017 17:19
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Barnevernet i Sør-Varanger er preget av høyt sykefravær, gamle avvik og uroligheter knyttet til mulige lovbrudd. Flere har uttrykt bekymring over situasjonen. Samtidig mener Fylkesmannen situasjonen er å betegne som alvorlig. Likevel har ikke øverste politisk ledelse orientert om saken.

Bakgrunn: Åtte av ti barnevernansatte sykmeldte

Noe er veldig galt

Det reagerer kommunestyrerepresentant Knut Mortensen (Sp) på og mener situasjonen burde bli tatt tak i omgående.

- Basert på opplysningene i media, så er det høyst bekymringsfullt at åtte av ti ansatte i tjenesten er sykmeldte. Det vitner om at det er noe som er veldig galt. Her ligger det nok en konflikt og tillitskrise bak saken. Derfor er dette er en sak som politisk ledelse, med ordfører i spissen, selvsagt burde ta tak i. Ledelsen burde ha vært på banen for lenge siden, sier Mortensen.

Ifølge Mortensen er saken heller ikke løftet fram i kommunestyret, som senest hadde møte onsdag.

- Det synes jeg var litt underlig. Jeg som politiker mener denne saken må bli tatt tak i på et overordnet nivå, fortsetter han. Han understreker at det er viktig å få orden i saken, da det er barn som blir skadelidende under prosessen.

Retter kritikk

Eilif Johannesen i Sør-Varanger Høyre ser også alvorlig på forholdene i barneverntjenesten. Han er kritisk til at kommunestyret ikke har blitt orientert.

- Det er svært kritikkverdig at politisk ledelse unnlater å informere kommunestyret om de mulige alvorlige forholdene, men i stedet lar media informere det politiske nivået, skriver Johannesen i en sms til SVA.

Ifølge Johannesen mener partiet at det uansett årsak, ikke er akseptabelt at kommunen for tiden ikke har en oppgående og fungerende barneverntjeneste.

Bør ha høy prioritet

Nå etterlyser Johannesen informasjon om den alvorlige situasjonen fra politisk hold i kommunen.

- Vi forventer en snarlig og grundig redegjørelse av politisk ledelse. Vi forventer også at saken gis aller høyeste prioritet av politisk ledelse slik at barneverntjenesten omgående leverer tjenester slik tjenesten skal gjøre, sier han videre i sin tekstmelding til SVA.

Må rydde opp

De to politikerne er ikke alene. Kontrollutvalget i kommunen har også fått med seg at barnevernet er preget av utfordringer. Det bekrefter leder for kontrollutvalget i kommunen, Staal Nilsen (Frp).

- Vi må prioritere og rydde opp så fort som mulig. Vi må få litt mer informasjon om forholdene i tjenesten, slik at vi kan kartlegge hvilke tiltak som er nødvendige, hvorfor de er viktige og om de tiltak kommunen så langt har igangsatt er tilstrekkelige, sier han.

Ifølge Nilsen er barnevernet i kommunen er en av flere tjenester som har stått på kontrollutvalget sine prioriteringslister. Når kontrollutvalget møtes den 6. april vil Nilsen sørge for at situasjonen i barnevernet blir et tema for diskusjon. Da ønsker han også å involvere representanter for tjenesten.

- Da håper vi på å få god og riktig informasjon slik at vi kan gjøre nødvendige tiltak, fortsetter Nilsen.

Siden barneverntjenesten i aller høyeste grad omhandler mennesker, er han tydelig på at saken ikke kan ligge. Det må gjøres noe umiddelbart.

Ordfører: - Full tillit

Ordfører Rune Rafaelsen på sin side har vært kjent med utfordringene barnevernet har stått ovenfor i flere år. Selv mener han administrasjonen i kommunen har gjort gode grep for å styrke barneverntjenesten.

- Jeg har full tillit til administrasjonen. Det er klart man må ta grep når man ser hvilke utfordringer man har. Og når man gjør grep så kan det bli støy, sier han.

Samtidig er han tydelig optimistisk på at kommunen skal finne en god løsning.

- Jeg er veldig optimistisk og er sikker på at det løser seg, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no