6. des
 
- Prioriterer militæret fremfor sivil kontakt
- Fra ord til lammelse, sier Barentsleder om den blåblå regjeringens satsing på grensen til Russland.

Publisert: 30.nov.2013 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:34

Den nye regjeringen har selv snakket om å gå fra ord til handling i Nordområdepolitikken, men lederen for Barentssekretariatet, Rune Rafaelsen, mener de går i motsatt retning - fra ord til lammelse.

- Fremdriften i byggingen av ny E105 fra Storskog til Kirkenes utsettes. Som det eneste prosjektet i Finnmark, fjerner de E105 fra handlingsplanen i Norsk Transportplan, skriver Rune Rafaelsen i en kommentar.

Nedprioriterer

- Regjeringen utsetter også planen om en rask oppstart på bygging av ny grensestasjon på Storskog. Mens folk ønsker mer kontakt nedprioriteres tilretteleggingen for økt samkvem.

Rafaelsen peker på at det er mulighet for økt «Ivanhandel», utvikle Storskog for eksport av norsk sjømat, diverse utstyr og leveranser til industrien på russisk side.

Mangler kunnskap

Rafaelsen mener sivil kontakt nedprioriteres, mens militær kontroll økes.

- Mangelen på kunnskap om hva det vil si å ha en grense med Russland ser vi tydeligst når vi besøker grenseovergangen på Storskog. Sivil kontakt nedprioriteres, mens militær kontroll økes. De siste ti årene har Norge brukt i overkant av en milliard kroner på investeringer i bygg, utstyr og materiell for å ha en militær tilstedeværelse langs grensa. Nå er Norge i gang med å bygge to nye militære grensestasjoner til en kostnad på over 500 millioner norske kroner, påpeker han og understreker at antallet grensepasseringer passerer 300.000 i 2013.

- Køene ved Storskog blir lengre og lengre. Det er sterkt behov for et helt nytt grensepasseringssted.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no