7. des
SKEPTISK: Kommunelege Mona Søndenå i Sør-Varanger er skeptisk til flere av de nye kravene som ligger i regjeringens skjerpede helsekrav.
 
– Problem med bakvakt
Regjeringen med nye helsekrav.

Publisert: 11.jun.2014 14:21
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Regjeringen stiller nye krav til AMK-sentralene, ambulansetjenesten og kommunal legevakt i forslaget til ny akuttmedisinforskrift. Forslaget sendes nå ut på høring. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier at dette er første skritt i arbeidet med å heve kvalitet og kompetanse i tjenesten.
– Det er helt sentralt at befolkningen kan være trygge på at de får kompetent hjelp i akutte situasjoner. Da er kvalitet og kompetanse i tjenestene avgjørende. Dette forslaget gir bedre sørvis til publikum, øker kompetansen hos helsepersonellet og bidrar til mer samordnet innsats ved større hendelser, sier Høie.

Belastning

Kommunelege Mona Søndenå i Sør-Varanger har lest gjennom høringsnotatet og er kritisk.
– Legevaktene har fra før en betydelig belastning fordi de kommer i tillegg til ordinært dagtidarbeid og det ordinære arbeidet kan ikke gjøres i løpet av vanlig dagtid. Det vil nødvendigvis bli betydelig økt vaktbelastning fordi det til enhver tid vil være eleger som må ha bakvakt hos oss. I verste fall kan dette føre til rekrutteringsproblemer. Dette gjenstår å se, men fastlegearbeid er mindre populært for unge leger enn å arbeide på sykehus. Øker vaktbelastningen kan dette få uheldige konsekvenser selv om vaktene kan kjennes tryggere for de ferskeste når bakvakt er i nærheten, sier Søndenå.

Responstid

Kommunelegen er mer usikker på om responstiden på telefon vil ha noen konsekvens i det nye forslaget fra regjeringen.
– Trolig ikke. Økte krav til kompetanse når det gjelder kurs i akuttmedisin og håndtering av vold og overgrep tror jeg bare er en fordel. Det er allerede krav til kurs i akuttmedisin og håndtering av vold og overgrep tror jeg bare er en fordel. Det er allerede krav til kurs i akuttmedisin før hver fornyelse av spesialiteten i allmennmedisin, som er hvert femte år, sier Søndenå.
Forskriften stiller krav til svartid ved henvendelser til AMK-sentralene på medisinsk nødnummer 113 og til legevaktsentralene. For AMK-sentralene skal 90 prosent av henvendelsene besvares innen ti sekunder. For legevaktsentralene skal 80 prosent av henvendelser besvares innen 90 sekunder og 95 prosent innen to minutter, heter det i forslaget fra regjeringen.
Forslaget har høringsfrist 15. september.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no