9. des
LIKER IKKE: Frilufts- og miljøentusiastene Trond Michelsen (til venstre) og Arne Ulvang er kritiske til å få industri inn i Pumpehuset.
 
– Pumpehus-vedtaket må gjøres om
– Å gjøre Pumpehuset om til et verksted er en skam. Det er ikke slik man ønsker velkommen til et friluftsområde. Det sier Arne Ulvang og Trond Michelsen.

Publisert: 16.jun.2014 15:46
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Ulvang og Michelsen er sinte, frustrerte og eitrende forbannede.
– Jeg hadde egentlig lagt mitt offentlige miljøengasjement på hylla. Men et sted går grensen. Dette er en for viktig sak til å la gå, sier Ulvang.

Friluftsområde

Ulvang og Michelsen er skientusiaster, men understreker at de i denne sammenheng er frilufts- og miljøentusiaster.
– Dette er porten inn til all aktivitet i Kirkenes. Her trimmer og trener folk, her går de turer med hundene sine og barnevognene. Vi kan ikke ønske velkommen til dette området og til Kirkenes med skuterverksted og båtutleie. Det handler om trivsel og miljø, sier Ulvang.
– Når parkeringsplassene ved skibrua nå er forsvunnet på grunn av sykehusutbyggingen, så er det bare denne igjen. Da blir det feil med et verksted i Pumpehuset, sier Michelsen.
Både Ulvang og Michelsen ser historisk på denne saken.
– Sydvaranger hadde jo Pumpehuset i sin tid. På 1990-tallet fikk Sør-Varanger kommune tilbud om å kjøpe bygget for 380 000 kroner. Kommunen sa nei. Dermed havnet huset i stedet på det åpne markedet. Nå skjer det som vi fryktet da, sier Ulvang.
– Og her skal det prøves båter? I Førstevann, hvor det helst bare bør padles og roes. Uhørt, sier Michelsen.

Arealplandel

Han og Michelsen er skeptiske til kommunens rolle.
– Hvilken overordnet arealplan er det som gjelder her som gjør at vi kan komme i en situasjon hvor det blir industri her. Har vi ikke industriområder til slikt i denne byen.
Begge to understreker sterkt at de ikke har noe i mot Aleksander Nordgaard, som skal etablere seg i Pumpehuset.
– Han unner vi alt godt. Men politikerne burde gitt han tomt på et industriområde, men ikke her hvor det er friluftsområde.
Ulvang er også kritisk til Kurt Wikan sin rolle.
– Wikan og jeg har vært enige i mye og mangt når det gjelder miljøet i Sør-Varanger. Men her virker det som han bruker dobbeltstemmen sin bare på grunn av at det gagner Pasvik. Jeg synes det her virker som at Wikan og de andre partiene mangler helhetssyn.
– Hva bør komme i Pumpehuset?
– Her bør det komme en såkalt myk aktivitet. Det hadde vært et glimrende sted som et turistsenter eller turistinformasjon, sier Michelsen og Ulvang.

Fortsatt poitiv

Kurt Wikan angrer ikke på at han brukte sin dobbeltstemme i utvalg for plan og næring for å få Aleksander Nordgaard til å opprette skuter- og sykkelverksted i Pumpehuset.

– Det er en utopi å tro at det hadde gått an å få restauranter eller spa inn her. Her skal ikke lagres ting utenfor huset. Her skal være båtutleie, skuter- og sykkelverksted. Huset er ideelt til dette. Dette er en seriøs, nøye og foretaksom ung mann som har store planer for virksomheten. Dette blir bra, sier Wikan.

– Men hadde det ikke vært en smal sak å gjøre en bruksendring på huset og gitt Nordgaard tomt på industriområdet i stedet?
– Pumpehuset er regulert til industriformål. Å gjøre en bruksendring ville ført til kraftig oppussing og ville kostet like mye som å bygge et nytt.
– Du deler ikke bekymringen og frykten for bråk?
– Nei. Verksted vil jo være innendørs og vil ikke føre til bråk. Husk også på at Kirkenes bil ligger i et boligområde. I stedet for å se negativt på alle slike saker, så mener jeg man bør se positivt på at en ungdom vil satse slik Aleksander nå gjør. Jeg synes det er rart at enkelte ser ting negativt i slike saker. Jeg greier ikke å se det negative her. Det viktige her blir at det blir aktivitet og lys i vinduene igjen. Dette blir bra og et positivt tilskudd til byen.

Ikke inhabil

Flere har ment at Wikan burde ha erklært seg inhabil i denne saken, all den tid at han er søskenbarn til faren til Aleksander Nordgaard.
– Jeg sjekket dette med habiliteten i forhold til dette med fagfolket i kommunen og fikk beskjed om at jeg var habil til å være med i behandlingen, sier Wikan.
Utvalgets behandling er endelig. Nå skal Fylkesmannen si sitt.

Mangler informasjon

Aleksander Nordgaard tror tror Ulvang og Michelsen mangler litt informasjon.

- De vet ikke helt hva og hvordan driften blir. vi egentlig vil drive. Vi er ikke svin som forsøpler og lager masse bråk. Vi håper på og lage aktivitet, arbeidsplasser, tilbud til yngre, eldre og turister, eller kanskje et samarbeid? Det er mange muligheter, sier Nordgaard.
- Alt kan selvfølgelig heller ikke offentlig gjøres ennå. Området er også i et allerede ganske trafikkert område. Vi har heller ingen problemer her vi er nå, og vi har naboer på hvert hjørne. Vi har også fått veldig mange positive tilbakemeldinger angående dette fra folk generelt som vi takker, men det er jo også bra at noen våkner til og kommer med kritikk. Håper iallefall ikke dette vil bli en ski- og snøskutersak, folk burde kunne samarbeide og leve ilag. Pumpehuset kommer til å få en ny glød og vi håper på at alle kortene faller på plass, sier Nordgaard.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no