19. okt
SAFTIG PRIS: Kjell Arne Ananiassen reagerer på taksten satt på bygningene i Maggadalen. Han syns kommunen opererer med en saftig pris. (Alle Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
- Rart den her kåken skulle få en sånn svimlende sum
Liten hytte i Maggadalen med redskapssjå og vedbu er taksert til 466.000 kroner.

Publisert: 30.mar.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

– Du kan få se her sjøl, sier Kjell Arne Ananiassen og åpner døra til vedskjulet.
– Det er jo bare en gammel sjå med plass til litt ved, så jeg syns det er litt av en pris det har fått! Saftig er det, mener han.
Kommunen har estimert skjulet til å være på ni kvadratmeter og være verdt 18.000 kroner. Like ved siden av står et gammelt redskapskjul på 17 kvadratmeter som er taksert til 34.000 kroner.
– Til sammen har de taksert hytta og de to små byggverkene til 466.000 kroner, og det skal jeg betale 1398 kroner i året i eiendomsskatt for. Jeg skal selvsagt betale, og akkurat de kronene fordelt på fire terminer er jo ikke så mye. Men jeg kommer likevel til å klage på taksten fordi jeg mener den er satt altfor høyt. Nå tar de tre prosent, men de har anledning til å sette den opp til syv prosent, og det jeg er redd for er at de skal sette opp summen år for år etterhvert som kommunen trenger penger.

Forbedret

Kjell Vidar Ananiassen forteller at han kjøpte hytta for 70.000 kroner for 15 år siden. Siden den tid har han sakte, men sikkert forbedret bygningene noe. Han har lagt takplater og ny panel, fjernet de gamle vinduene og skjært bort råte.
– Så alt det her har jeg bygd opp selv. Ja, med hjelp av banken da selvsagt. Kommunen har ikke vært med på det her, konstaterer han i det han byr på en kaffe ute i solveggen.
Der har vi panoramautsyn til det nydelige vinterlandskapet med en rikholdig foringsplass for småfuglene. For småfuglene er godt vant i Maggadalen. Kjell Arne sørger for at de får godt stell. Til gjengjeld hilser de han om morgenen, og kvitrer nesten helt tamme rundt han.
– Joda, her er både fugleliv og dyreliv. En stund hadde jeg en rev her. Den kom opp på trappa og fikk både juleribbe og melk i glasset. «Stumpen» kalte jeg den fordi den manglet en del av halen, smiler han.

Frihet

– Jeg syns jeg hadde bodd lenge nok i byen, og er veldig godt fornøyd med å ha flyttet hit. Her kan jeg stå opp når jeg vil, og jeg kan skru og banke som jeg vil uten å måtte ta hensyn til naboer. Det er det som er frihet. Jeg har tatt oppussingen litt etter litt, og syns sjøl jeg har det helt greit, men jeg mener at de ikke kan operere med slike summer, selv om det er pusset opp her. Om ti år skal de vurdere verdigrunnlaget på nytt, og hvem vet hvordan det ender da, poengterer han.
Ananiassen stiller også spørsmål ved selve takseringsprosessen, og forteller at de på servicekontoret sa det var tatt flyfoto av eiendommen.
– Jeg så flyet her i fjor, men visste ikke at det var det her de holdt på med, forteller han og viser fram klagebrevet han har skrevet til kommunen. Der poengterer han tilstanden på de gamle bygningene og inviterer:
«Det er bare å komme hit og se selv».

#Har brukt flyfoto som hjelpemiddel
Erik Henneli i eiendomsskattenemnda anbefaler Ananiassen å legge inn en klage.
– Det er ved å bruke klageadgangen sin at folk har sjansen til å rette opp i ting, poengterer han.
Dersom ikke eiendomsskattenemnda skulle ta klagen til følge, går den videre til sakkyndig klagenemnd.
– Stemmer det at eiendommer er taksert ved hjelp av flyfoto?
– Både ja og nei. Det er brukt flyfoto som et hjelpemiddel, men i tillegg skal det ha blitt gjort en fysisk befaring. Jeg kan ikke kommentere denne enkelte saken. Det ville ikke være god saksbehandling. Legg inn en klage, og den blir behandlet seriøst - slik vi gjør med alle henvendelsene som kommer inn, kommenterer Henneli.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no